Laptele romanesc risca sa dispara de pe rafturile magazinelor

 

Fermierii români livreaza tot mai putin lapte catre punctele de colectare, în conditiile diminuarii productiei de lapte de consum. Situatia se va înrautati, în contextul în care, din 2014, procesatorii nu mai au voie sa foloseasca lapte neconform.

LapteÎn cel mult doi ani, pe rafturile magazinelor din întreaga tara vor ajunge mult mai multe sticle cu lapte procesat în România, dar muls în alte tari ale Uniunii Europene, în care guvernele au înteles la timp ca trebuie sa sprijine micii fermieri, daca vor sa aiba crestere economic, preturi mici si alimente sanatoase.

La noi însa, politicienii se lauda mereu cu masuri pentru stimularea agriculturii, însa bat apa-n piua. Principalii perdanti ramân consumatorii de la oras, care vor plati mai mult pentru laptele cumparat, adus din import, si nu vor mai putea savura un pahar din laptele sanatos, de la tara, si fermierii, care ramân fara sursa principala de venit.

Realitate dureroasa

O dovada în acest sens o reprezinta scaderea cu 5,6% a cantitatii de lapte colectat de unitatile procesatoare în primul semestru din 2013, fata de intervalul similar din 2012, pâna la 436.910 tone. În schimb, în primele 6 luni ale anului, a sporit cu aproape 50% cantitatea de lapte brut din import, pâna la peste 47.000 de tone, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Aceste cifre seci arata de fapt o realitate dureroasa micii fermieri. Seceta de anul trecut a scumpit furajele, iar statul le-a dat subventii mici, astfel ca oamenii au fost nevoiti sa taie sute de animalele iarna trecuta, ca sa nu le lase sa moara de foame. Numarul de capete de vaci de lapte a scazut de la peste 1,3 milioane în 2010, la mai putin de 900.000 de capete în 2013, potrivit datelor furnizate EVZ de Asociatia Crescatorilor de Bovine.

Normele europene

De la 1 ianuarie 2014, fermierii vor putea vinde doar lapte conform. Ca sa poata sa se conformeze normelor europene privind siguranta alimentara, fermierii români ar trebui sa depoziteze laptele proaspat muls în tancuri de racire, astfel ca, în cel mult doua ore de la mulgere, laptele sa fie adus la o temperatura de 4 grade Celsius. Însa, micii fermieri, care asigura în prezent 60% din productia nationala de lapte, nu au bani sa achizitioneze nici sisteme de muls, nici tancuri de racire. Costurile sunt prea mari. De exemplu, pretul unui tanc de racire cu o capacitate de 100 de litri este de circa 1.500 de euro.

Chiar daca avea sisteme de racire, taranii tot nu-si vor putea vinde laptele nici procesatorilor, nici la piata, daca nu vor plati cam 200 de lei lunar pentru obtinerea buletinelor de analiza de la unitatile sanitar-veterinare din teritoriu, care sa ateste ca laptele lor îndeplineste standardele europene. Micii producatori, adica cei care au cel mult trei vaci în batatura, vând laptele cu circa 0,6 lei/litru. Astfel, ar trebui sa vânda peste 300 de litri lunar, numai ca sa plateasca pentru buletinele de analize, lucru aproape imposibil de realizat pentru cei care nu au animale de rasa, care dau productii mari de lapte. În aceast situatie se regasesc sute de mii de mici fermieri.

Specie pe cale de disparitie

Micii fermieri, care au cel mult trei vaci de lapte vor disparea treptat, dar sigur. Numarul lor se ridica la circa 800.000, potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu. În timp ce acesti oameni si familiile lor vor pierde principala sursa de venit – vânzarea laptelui, consumatorii români vor fi bombardati cu lapte din alte tari europene, unde fermierii care au beneficiat de subventii consistente zeci de ani fac investitii majore pentru cresterea masiva a productiei.

De exemplu, în fermele din estul Germaniei, se lucreaza de zor la instalarea de sisteme de muls si racire care sa deserveasca efective marite de la 250 de vaci la circa 3.000. Aceste investitii sunt motivate de eliminarea, din 2015, a cotelor de lapte, prin care s-au impus limite la nivelul întregii Uniuni cu privire la productia si comercializarea acestuia. Drept urmare, fermierii din Franta, Germania sau chiar Danemarca vor putea vinde cât lapte vor vrea în România. Simona Tapalaga, evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie