Liviu Voinea, considera ca mutarea garantiilor de stat numai pe credite in lei este ceva firesc

 

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, considera ca mutarea garantiilor de stat numai pe credite în lei este ceva firesc si subliniaza ca aceasta situatie reprezinta un semn de normalitate.

liviu voinea„Este firesc ca, gradual, toate garantiile date de stat sa se mute numai pe credite în lei. Pâna la urma tine de firescul situatiei, de natura economiei românesti si nici nu este normal sa luam, fie si preventiv, bani de la partenerii internationali ca sa sprijinim finantarea tot în valuta, în moneda partenerilor internationali, deci nu este normal. Eu cred ca este un semn de normalitate sa avem creditare în lei. Avem doua probleme de context ale economiei cu care ne confruntam si de unde deriva poate si încasarile mai mari decât anul trecut, dar mai mici, sa spunem, prevazute în primul semestru, si de unde deriva nivelul arieratelor, respectiv datoriile trecute de scadenta care nu reprezinta o problema doar pentru companiile de stat sau pentru autoritatile locale”, a declarat, miercuri, la Realitatea TV, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Potrivit acestuia, majoritatea arieratelor din economie sunt în sectorul privat, iar datoriile cele mai mari le are tot sectorul privat, nu cel de stat.

„Asta nu înseamna ca este unul mai indisciplinat decât celalalt. Asta este realitatea economiei. De ce? Avem doua probleme: una este creditarea care este înghetata si de aici deriva multe probleme, inclusiv faptul ca se acumuleaza datorii fie la stat, fie la privat. Nu circula banii. A doua este natura sau structura cresterii economice. Pe deoparte este buna pentru ca este orientata catre export, deci devii mai competitiv, importi mai putin, exporti mai mult, un lucru bun pentru balanta de plati, pentru deficitul de cont curent”, a precizat ministrul delegat pentru Buget.

Pe de alta parte, Voinea considera ca sunt trei motoare mari ale cresterii economice, respectiv cererea externa, cererea interna si investitiile guvernamentale.

„În acest moment trage economia în sus doar unul dintre cele trei motoare, si anume cererea externa. Cererea interna stagneaza, investitiile publice în unele zone sunt mai mari, în altele mai mici. Când ma uit la investitii, am trei categorii de cheltuieli. Am investitii din bugetul de stat si acestea este normal sa fie mai mici pentru ca ele costa cel mai mult. Ca sa le fac, împrumut cu 5% cu cât ma împrumut de pe piata internationala de capital sau de pe piata interna. Am din fonduri rambursabile, adica ce ma împrumuta bancile de dezvoltare, BEI, BERD, Banca Mondiala, cu 1-2%. Este firesc ca acestea sa creasca. De ce? Pentru ca sunt mai ieftine si atunci si rectificarea s-a uitat la aceasta zona. A mai taiat de la investitiile din bugetul de stat, dar a pus la investitii din fondurile rambursabile, adica a permis sa atraga din acesti bani care sunt mai ieftini. În sfârsit, fondurile europene, care sunt tot în categoria de investitii”, a explicat Liviu Voinea.

În opinia acestuia, Guvernul încearca sa stimuleze celelalte doua motoare de crestere, si anume investitiile publice si cererea interna.(AS – autor: Florin Barbuta, editor: Mariana Nica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie