Pichete si mitinguri, anuntate de medici in septembrie si octombrie

 

Angajatii din sistemul sanitar, nemultumiti în principal de salarii, vor participa, între 18 si 24 septembrie, la pichetari în toate judetele din tara si în Capitala, în fata Ministerului Sanatatii si a Ministerului de Finante, iar în octombrie va fi organizat un miting la Bucuresti.

spital mediciActiunile de protest, mentionate într-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX de Colegiul Medicilor, au fost stabilite în sedinta de marti a Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatate, aceasta având ca membri fondatori Colegiul Medicilor din România (CMR), Colegiul Medicilor Dentisti din România, Colegiul Farmacistilor din România, Colegiul Psihologilor din România, Ordinul Biologilor, Biochimistilor si Chimistilor din Sistemul Sanitar din România, Federatia SANITAS, Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor si Federatia Sindicatelor Medicilor „Dr. Ion Cantacuzino”.

„Speram ca prin actiunile noastre sa atragem atentia guvernantilor ca nu este de glumit. Profesionistii din sistemul s s-au coalizat pentru a obtine mai multi bani pentru sanatate, o lege specifica de salarizare a personalului din sistemul de sanatate în care sa se regaseasca toate categoriile profesionale si alte lucruri specifice fiecarei profesii. Conditia noastra preliminara si nenegociabila este dublarea salariilor medicilor rezidenti. În prezent, Ministerul Sanatatii lucreaza la un proiect în acest sens, speram ca va fi pus pe site la sfârsitul lunii august”, a declarat presedintele CMR, prof. dr. Vasile Astarastoae.

La rândul sau, prim-vicepresedinte Sanitas, Marius Sepi, spune ca, dupa mitingul din octombrie, actiunile angajatilor din sistem se pot „radicaliza”.

În 17 septembrie, reprezentantii organizatiilor membre ale Coalitiei din fiecare judet vor sustine o conferinta de presa în care va fi anuntat calendarul miscarilor revendicative pe plan local, a mai precizat sursa citata.

Tot în sedinta de marti a Coalitiei s-a facut evaluarea discutiilor avute cu Ministerul Sanatatii pe teme ca proiectul legii malpraxisului, rectificarea pozitiva de buget la sanatate si proiectul legii de salarizare.

În acest context, Coalitia remarca disponibilitatea de dialog a Ministerului Sanatatii, finalizarea proiectului legii malpraxisului, în varianta agreata de Coalitie, si rectificarea pozitiva a bugetului la sanatate.

Cu privire la proiectul legii salarizarii, lansat recent în dezbatere publica de Ministerul Sanatatii, Coalitia considera ca acesta se adreseaza doar unui numar restrâns de medici. „Nu este un proiect de salarizare, ci un act normativ care stabileste criteriile de performanta si posibilitatea practicii private în spitale publice. Coalitia îsi mentine punctul de vedere privind necesitatea unui proiect a legii salarizarii special pentru profesionistii din sistemul de sanatate, în care actualul proiect sa se regaseasca ca un capitol distinct”, se arata în comunicat.

Vicepresedintele CMR, Gheorghe Borcean, a declarat anterior, tot marti, pentru MEDIAFAX, ca poiectul legii salarizarii suplimentare a medicilor creeaza discriminare „neproductiva” între angajatii spitalului, întrucât banii privati vor ajunge numai la o anumita categorie de doctori, restul echipei primind aproape nimic. Elvira Gheorghita, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie