Numarul de membri ai conducerii ASF, ar putea fi redus din nou

 

Guvernul ar avea în plan sa reduca, din nou, numarul de membri ai conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), potrivit unor variante ale Scrisorii de Intentie catre Fondul Monetar International (FMI).

bani, lupa, stilou, asfAstfel, activitatea Autoritatii înfiintate, anul acesta, prin comasarea institutiilor de supraveghere din piata de capital, asigurari si pensii private – CNVM, CSA si CNVM ar putea fi tulburata din nou de luptele pentru fotoliile din conducere.

Desi abia iesise din fasa în aprilie, ASF a ramas, în iunie, cu numai 11 din cei 17 membri initiali, dupa ce FMI a cerut Guvernului modificarea legislatiei Autoritatii si selectarea conducatorilor pe criterii profesionale, precum si definirea mai buna a conflictului de interese.

Sase din cei doisprezece membri neexecutivi ai ASF au parasit institutia, în timp ce echipa de executivi a fost pastrata.

Se pare ca FMI nu a fost multumit cu schimbarea, de vreme ce subiectul ASF este repus pe tapet.

În presa este reluata o varianta a draftului scrisorii de intentie catre FMI care precizeaza ca numarul membrilor ASF va fi de maxim noua, în timp ce o alta varianta, se pare anterioara acesteia, avanseaza cifra de sapte membri pentru conducerea Autoritatii.

Potrivit draftului, pâna la finele lunii septembrie, Guvernul ar urma sa se asigure ca „aranjamentele legislative si institutionale ale ASF vor fi amendate, pentru a fi armonizate cu cele mai bune practici internationale”. Aranjamentele privesc dimensiunea consiliului de administratie si a celui director ale Autoritatii, calificarile profesionale minime necesare pe care trebuie sa le aiba membrii consiliului, protectia prevazuta de lege pentru personalul si institutia de supraveghere si evitarea conflictului de interese, în mod deosebit legatura acestor membri cu membrii Parlamentului si cu partidele politice.

ASF ar urma sa sporeasca transparenta si comunicarea publica a tuturor onorariilor si comisioanelor percepute de la entitatile supravegheate.

La modificarea din iunie, Guvernul a impus pentru membrii ASF o experienta profesionala obligatorie, de minim zece ani.

Vechimea fusese initial ceruta de catre presedintele Traian Basescu pentru executivi, dar respinsa de Senat.

În mediile de specialitate, se vorbeste ca mai multi membri ASF nu îndeplinesc conditiile necesare si ca parlamentarii au facut unele echivalari doar de ochii lumii, ca sa le iasa „socoteala”.

De altfel, parlamentari din opozitie, nemultumiti ca au fost sariti la împartirea functiilor în ASF, au reclamat si faptul ca cei numiti la conducerea institutiei nu ar îndeplini criteriul experientei minime.

La o solicitare a ziarului BURSA, Directia pentru Relatii Publice si Protocol din Camera Deputatilor ne-a transmis ca membrii ASF au depus declaratii pe proprie raspundere ca se încadreaza în prevederile legale, fara sa ne precizeze, detaliat, pentru fiecare candidat, cum a fost facuta evaluarea

Ramâne de vazut în ce masura prevederile din draftul scrisorii catre FMI vor fi adoptate si cum vor afecta ele activitatea ASF, autoritate care oricum este în curs de restructurare si de implementare a unei noi organigrame. Alexandru Sârbu, Adina Ardeleanu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie