Medierea in comunitatile rome din Republica Moldova

 

Accesul la educatie, la sanatate, asistenta sociala si la locurile de munca sunt cele mai stringente probleme cu care se confrunta cetatenii de etnie roma din Republica Moldova.

mediere in romania„Desi copii romi sunt interesati sa învete, parintii nu-si permit sa-i trimita la scoala, pentru ca nu au surse financiare sa închirieze cartile, sa cumpara rechizite scolare. Atunci discutam cu directorul institutiei de învatamânt si solicitam sa-i scuteasca de achitarea taxei pentru carti“, ne explica Elena Radita, mediator social din anul 2009.

Aceasta sustine ca lucreaza mai mult în baza de voluntariat. „Mi-am dorit sa ajut persoanele de aceeasi etnie cu mine sa se integreze mai usor în societate“, sustine femeia.

Potrivit presedintelui Organizatiei Tinerilor Romi „Tarnarom“, Marin Alla, mediatorii activeaza în baza de voluntariat deja de zece ani. „Am gasit bani si le-am oferit salarii de 500-600 de lei, dar care au fost achitate doar 3-4 luni. De multe ori asistentii sociali din sate spuneau ca nu se pot apropia de casele romilor pentru ca se tem de câini si de stapânii animalelor. Mediatorul va fi persoana care va intermedia între institutiile statului si comunitatea roma si va ajuta ambele parti“, afirma Alla.

Acesta totusi spune ca s-ar putea sa apara situatii când primarii vor încerca sa foloseasca mediatorul în scopuri politice. „Aceasta persoana trebuie sa reprezinte comunitatea, nu un grup sau un clan de romi. A fost înregistrat un asemenea caz în satul Vulcanesti, raionul Nisporeni, dar a fost schimbat mediatorul“, comunica reprezentantul organizatiei.

Pe de alta parte, Elena Bodnarenco, primarul de Soroca spune ca o provocare va fi identificarea mediatorilor de etnie roma, care sa aiba studii medii generale. „Am ridicat aceasta întrebare si s-ar putea ca în unele localitati sa alegem mediatori din rândul persoanelor care vor depune actele, chiar daca nu vor avea studii complete. Noi avem nevoie de acesti mediatori, pentru cei circa 5.000 de romi de la noi. Pe moment, doar o singura persoana activeaza“, spune Bodnarenco.

Ministrul Muncii Protectiei Sociale si Familiei, Valentina Buliga crede ca prin implementarea acestui proiect se va reusi scolarizarea, respectarea drepturilor sociale si economice ale cetatenilor de etnie roma. „Este un pas curajos din partea noastra. Ne propunem sa le oferim un salariu de 1.500 de lei“, sustine Buliga.

Precizam ca începând cu aces an, 15 mediatori comunitari vor începe sa activeze în 14 localitatile în care numarul romilor este de cel putin 150 de persoane.

Aceasta functie va fi ocupata de o persoana de etnie roma si se va institui la decizia consiliului local din localitatile respective. Candidatii vor fi selectati de o comisie, creata de primari.

Pentru functionarea acestor mediatori au fost prevazute 462.000 de lei. Republica Moldova are nevoie de 48 de mediatori, pentru cele 44 de localitati, care vor fi angajati începând cu 2014.

Pe teritoriul Republicii Moldova locuiesc aproximativ 15.000 de persoane de etnie roma. Marina Lita, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie