Guvernul cedeaza din nou in favoarea bancilor in razboiul clauzelor abuzive

 

Guvernul cedeaza din nou in favoarea bancilor in razboiul clauzelor abuzive. Autoritatile „promit” catre FMI judecarea proceselor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar deciziile nu vor avea efect retroactiv. Autoritatile „fac jocul” celor doua banci, BCR si Volksbank, care au dosare pe clauze abuzive, iar intregul sistem bancar va avea de suferit, sustin specialistii.

Clauze abuzive„Din punctul de vedere al bancilor care nu au clauze abuzive in contracte, acele banci care se straduiesc sa castige increderea oamenilor este catastrofal. Ma intreb de ce nu reactioneaza ceilalti bancheri. Practic, aceste banci care includeau clauze abuzive avea profituri mai mari, le faceau concurenta neloiala. In prezent, tot sistemul bancar asista cum doua banci sunt salvate in detrimentul tutoror celorlalti”, a declarat pentru Business24 avocatul Gheorghe Piperea.

Desi castiga cele mai multe din procesele in instanta pentru clauzele abuzive incluse in dosarele de credit, clientii pierd in fata forurilor internationale, pe fondul presiunilor unor industrii puternice.

Specialistii contactati de Business24 au comentat care va fi impactul celor doua masuri sustinute de Guvernul Romaniei in scrisoarea de intentie trimisa catre FMI:

Ce inseamna: anularea clauzelor nu va avea efect retroactiv

Practic, in cazul unui proces pe clauze abuzive intentat de Autoritatile pentru Protectia Consumatorului sau ANPC, decizia de anulare a clauzelor abuzive se aplica doar pentru viitor, nu si retroactiv.

„Masura rezolva doar jumatate din problema. Dupa ce s-a dat o astfel de hotarare, toate contractele vor fi modificate si se inceteaza aplicabilitatea clauzelor abuzive din acel moment. Partea ramasa neacoperita: ce se intampla cu banii platiti pe clauze care se vor fi constatate nule”, a explicat avocatul Gheorge Piperea.

Scopul unei astfel de masuri este de a descuraja clientii sa mai dea in judecata bancile.

„Practic, statul roman se apuca sa protejeze pe hotul care spune: ‘Eu am furat masina, insa nu am cu ce sa ajung acasa si atunci o pastrez'”, a completat Piperea.

De ce se vrea judecarea dosarelor la Inalta Curte de Casatie si Justitie

Motivele bancherilor

Uniformizarea practicii judiciare Reprezentantii bancilor sustin ca in acest mod va exista o practica judiciara unitara. Ei sustin ca o practica uniforma ar putea conduce la predictibilitatea actului de justitie pentru acea categorie de litigii.

De cealalta parte, avocatii clientilor sustin ca bancile sunt in avantaj daca dosarele colective se judeca la ICCJ.

Motivele clientilor

La Inalta Curte procesele dureaza mai mult – Avocatul Codrut Avram, care a reprezentant in justitie mai multi clienti ai bancilor, a precizat ca o asemenea masura ar determina, pe de o parte, o prelungire a duratei procesului, iar pe de alta parte, ar ingreuna accesul consumatorilor finali la justitie.

Ar ingreuna accesul la justitie al cetateanului roman: – O asemenea masura ar ingreuna accesul la justitie al cetateanului pentru ca Inalta Curte este numai in Bucuresti si unui cetatean din provincie ii va fi mult mai greu sa ajunga in Bucuresti. Automat si onorariile de reprezentare la Inalta Curte ar fi mult mai mari.

Clientii acuza precedente favorabile pentru banci la ICCJ: – Bancile, in frunte cu BNR, cer derogare de la Justitie pentru a avea ca ultima instanta Inalta Curte pentru ca acolo majoritatea deciziilor ar fost in favoarea institutiilor bancare, a declarat avocatul Marius Coltuc, reprezentant al clientilor care dau in judecata bancile.

„Miza este ca la Inalta Curte o sa fie de partea bancilor. Sunt mai multe hotarari date in aceasta instanta care sunt in favoarea bancilor „, a declarat Marius Coltuc, partener coordonator al Casei de Avocatura Coltuc si Asociatii.

Legea care le da fiori bancherilor

O lege care ar fi dat mari batai de cap guvernantilor este „ingropata” prin noul acord cu FMI, prin promisiunile facute de Executiv in scrisoarea de intentie. Practic, masura care ar fi obligat bancile sa schimbe clauzele abuzive din toate contractele de credit daca o instanta decide ca ele nu sunt corecte a fost amanata pana cand s-a gasit o alta solutie.

Legea 193/2000 ar fi trebuit sa intre in vigoare din 2012, a fost prima data amanata pentru luna februarie 2013 pentru a intra in vigoare odata cu noul Cod de procedura civila. A doua amanare a fost pentru luna iunie, facuta de aceasta data de Parlament pentru luna octombrie.

In tot acest timp, bancile si-au continuat presiunile, fiind sustinute din umbra si de Banca Nationala a Romaniei si de Fondul Monetar International.

La nivel national exista sapte banci care au pe rol procese intentate de clienti. Cele mai multe procese au fost deschise impotriva Volksbank. In peste 90% dintre aceste dosare, instantele au dat castig de cauza clientilor, a explicat Carmen Cretu, avocat in cadrul Casei de Avocatura Coltuc.

O alta banca „cu probleme” este BCR, insa in cazul acestei banci doar 75% dintre procese sunt castigate de clienti. „BCR are contracte oarecum mai pe intelesul clientilor”, a adaugat avocatul. Cristina Cauea, business24.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie