Doi membri ai CNA, gasiti incompatibili de ANI

 

Agentia Nationala de Integritate a constatat existenta starii de incompatibilitate în cazul membrilor CNA Mititelu Christian si încalcarea regimului juridic al conflictului de interese de natura penala de catre Popescu Rasvan (fost Presedinte al Consiliului National al Audiovizualului).

Agentia Nationala pentru Integritate„Christian Mititelu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 4 noiembrie 2008 – 15 decembrie 2012, întrucât a exercitat, simultan, atât functia de Presedinte si, ulterior, pe cea de Vicepresedinte al Asociatiei „Alianta Civica”, cât si calitatea de membru al C.N.A. (asimilata functiei de secretar de stat). Conform prevederilor legale, „calitatea de membru al Consiliului este incompatibila cu functiile publice sau private, cu exceptia celor didactice, daca nu dau nastere unor conflicte de interese”, se arata într-un comunicat al ANI

Astfel, Mititelu nu a respectat dispozitiile art. 12, alin. (5) din Legea nr. 504/2002, potrivit carora „Membrii Consiliului care, în momentul numirii, se afla în una dintre situatiile prevazute la alin. (2) – (4) au la dispozitie un termen de cel mult 3 luni pentru renuntarea la calitatea sau la actiunile respective, perioada în care nu au drept de vot în Cadrul Consiliului” si ale art. 99, alin. (1), lit. j) din Legea nr. 161/2003, potrivit carora „Persoanelor care exercita urmatoarele demnitati publice si functii publice de autoritate din cadrul autoritatilor si institutiilor aflate exclusiv sub control parlamentar […] membrii Consiliului National al Audiovizualului li se aplica dispozitiile art. 72 si regimul incompatibilitatilor […] pentru ministri si, respectiv, secretari de stat, precum si incompatibilitatile prevazute în legi speciale”.

Pe de alta parte, ANI anunta ca Rasvan Popescu a încalcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie penala, întrucât, în calitate de membru al C.N.A. (mandatele 2006 – 2012, 2012 – 2018), respectiv, de Presedinte al C.N.A. (29 iunie 2007 – 19 decembrie 2012), în exercitarea atributiilor de serviciu, a solutionat cereri si a participat la luarea unor decizii în urma carora s-au acordat autorizatii de licenta audiovizuala pentru S.C. PRO TV S.A. De asemenea, POPESCU RASVAN s-a aflat în relatii comerciale si a beneficiat de foloase patrimoniale în cuantum de 15.000 Euro de la S.C. MEDIA PRO PICTURES S.A.

Din activitatea de evaluare, a rezultat faptul ca atât PRO TV S.A., cât si MEDIA PRO PICTURES S.A. (societate comerciala din partea careia POPESCU RASVAN a realizat beneficii materiale în cuantum de 15.000 Euro) au acelasi actionar, si anume CME Investments B.V.

Astfel, POPESCU RASVAN nu a respectat dispozitiile art. 253¹, alin. (1) din Codul Penal al României, potrivit carora „Fapta functionarului public care, în exercitiul atributiilor de serviciu, îndeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pâna la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de munca în ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima”.

Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie în vederea verificarii indiciilor privind savârsirea de catre POPESCU RASVAN a infractiunii de conflict de interese.

Persoanele evaluate au fost informate despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. POPESCU RASVAN nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere scris în exercitarea dreptului la aparare.

„Persoana […] fata de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica […] pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a încetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agentia Nationala de Integritate îsi exercita atributiile cu respectarea principiilor legalitatii, confidentialitatii, impartialitatii, independentei operationale, celeritatii, bunei administrari, precum si al dreptului la aparare. realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie