Deputatul Ioan Cupsa, nu va sustine informarea medierii penale

 

Detalii despre Legea Medierii ne-a oferit deputatul Ioan Cupsa, avocat de profesie. Din start, acesta aminteste ca medierea este o procedura esentialmente voluntara, conform Directivei nr.52/2008 a CE , si articolelor 1 si 2 din Legea nr.192/2006.

Ioan Cupsa, avocat deputat

Ioan Cupsa, avocat deputat

„Doar manifestarea de vointa concordanta a partilor aflate în conflict poate si trebuie sa declanseze procedura medierii, fara ingerinta vreunei persoane sau autoritati. Altfel spus, nimeni nu poate si nu va fi obligat sa participe la o procedura de mediere! Participarea eventuala la o procedura de mediere, prin care sa se încerce a se stinge un conflict ori litigiu, este un drept al cetateanului si nu o obligatie! Legislatia actuala reglementeaza ca fiind obligatorie procedura de informare”, precizeaza Cupsa.

Deputatul mai arata ca în ce priveste litigiile civile, de la 1 august procedura de informare a medierii este obligatorie, absolut gratuita, si poate fi realizata de magistrat, consilier juridic, avocat, notar sau de mediator.

Si informarea e optionala

„În ce priveste procesele de natura penala, procedura de informare a medierii înca nu este obligatorie, va deveni obligatorie la data la care va intra în vigoare Noul Cod de procedura penala (Legea nr.135/2010). Orizontul de asteptare prognozat este 1 februarie 2014. Prezentul Cod de procedura penala nu stipuleaza obligatia de informare si nici vreo sanctiune aferenta”, observa Cupsa.
Obligatie fara sanctiune

„Particularizând, în ceea ce priveste infractiunea de viol (care se poate comite în forma simpla sau în forme agravate) numai infractiunea prevazuta de art.197 alin.1 (forma simpla) se urmareste la plângerea prealabila a persoanei vatamate. Doar pentru aceasta forma de baza, în viitor, informarea cu privire la mediere va fi obligatorie. Însa este o obligatie care nu îsi gaseste sanctiunea nici în Legea nr.192/2006 si nici în Noul Cod de procedura penala!”, atentioneaza Cupsa.

Astfel, doar pe viitor victima va alege daca doreste sau nu sa se întâlneasca cu infractorul, în cadrul unei proceduri de informare (art.60 indice 1, lit.g, teza finala) sau a unei proceduri de mediere (art.67 alin.2 din Legea nr.192/2006).

„Asadar, victima unei astfel de infame infractiuni este protejata. Victima nu poate fi obligata sa se confrunte cu violatorul nici macar în cadrul procedurii de mediere. Si nici nu trebuie sa fie supusa unei noi traume psihice prin stabilirea vreunei obligatii de a îsi întâlni agresorul în cadrul unei astfel de proceduri. Aceasta obligatie nu exista în prezent, si daca va depinde de votul meu, nu va exista nici in viitor”, promite Cupsa.

În loc de final, deputatul bihorean arata ca „Daca vreodata Statul va constrânge în vreun fel cetatenii sa participe la o astfel de procedura de mediere, va disparea chiar esenta acestei proceduri care se doreste o alternativa la solutiile juridice, o solutie obtinuta pe o cale amiabila. Acest aspect esential este regasit în art.1 al Directivei nr.52/2008 a CE. Cristian Horgos, bihon.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie