Campanie online, lansata de medicii de familie: DA cardului de sanatate! NU distribuirii!

 

Medicii de familie au lansat, marti, o campanie online pentru strangerea de semnaturi prin care sustin introducerea cardurilor de sanatate, dar resping ideea ca acestea sa fie distribuite si inscriptionate de catre ei.”DA cardului de sanatate! NU distribuirii! NU inscriptionarii!” – este sloganul campaniei prin care medicii de familie cer solidaritate in demersurile privind distribuirea si inscriptionarea cardurilor de sanatate.

medic cabinet„Distribuirea si inscriptionarea cardului national de asigurari de sanatate nu este activitate medicala, nu se poate adresa medicului. Este o activitate consumatoare de timp si de resurse, fara legatura cu sanatatea. In timp, medicul de familie, din garant al sanatatii , devine postas, operator pe calculator, economist, jurist, orice altceva decat medic performant. Cine castiga? Pacientul, medicul sau o birocratie cronofaga, sufocanta si aberanta?”, se intreaba medicii de familie.

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) anuntau, la sfarsitul lunii iulie, ca distribuirea cardului, editarea datelor pe card si achizitia cititoarelor de card trebuie sa fie finalizate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).Anuntul a fost facut dupa ce presedintele CNAS, Cristian Busoi, a anuntat ca intentioneaza sa apeleze la medicii de familie pentru distribuirea si inscriptionarea cardului de sanatate. „In calitate de reprezentanti ai medicilor de familie din Romania, SNMF si FNPMF asigura institutiile statului ca medicii de familie sunt primii care inteleg necesitatea informatizarii in sistemul de sanatate romanesc, considera benefica aparitia cardului de asigurat si il vor utiliza cu mare incredere. Atragem insa atentia ca relatia medic-pacient, alterata constant, deliberat si profund in ultimii ani, mai ales din cauza birocratiei din sistem, nu mai suporta degradare. Medicul trebuie sa ramana medic si nu are ce cauta ca intermediar in relatia dintre asigurator si asiguratul sau. Medicii de familie NU vor distribui cardurile de sanatate”, au spus reprezentantii celor doua organizatii.

In acest context, medicii de familie au lansat o petitie online pentru respingerea distribuirii si inscriptionarii cardurilor. „Colegi medici de familie, daca va pasa de timpul vostru, de banii vostri (si asa putini), de profesia voastra nobila si liberala, precum si de ceea ce ati pierdut si nu mai vreti sa pierdeti din viata atat de incercata de «pseudoreforme» si legislatii aberante, semnati aceasta petitie ! Colegi medici, fiti alaturi de noi in apararea demnitatii profesiunii de medic si semnati aceasta petitie! Pacienti actuali si viitori, daca doriti un acces normal la consultatiile medicale, un act medical de calitate, fara constrangeri legate de cerinte birocratice care nu au valoare pentru sanatatea dumneavoastra, semnati aceasta petitie!”, au mai spus medicii de familie.

Presedintele CNAS, Cristian Busoi, declara, in 16 iulie, ca 7,5 milioane de carduri nationale de sanatate vor fi produse pana la sfarsitul anului, dar oamenii le vor primi numai dupa ce medicii, spitalele si laboratoarele vor avea cititoare, precizand ca acestea ar putea fi folosite din 2014. finantistii.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie