ANRE anunta ca liberalizarea pretului gazelor pentru industrie a fost prelungita cu un an, pana la 31 decembrie 2015
Piata gazelor pentru clientii noncasnici va fi liberalizata pâna la 31 decembrie 2015, masura fiind agreata de reprezentantii Fondului Monetar International, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
‘Masura este în acord cu Legea 123 (Legea 123/2012 a energiei electrice si a gazelor naturale – n.r.), care prevede ca liberalizarea pentru noncasnici se va face pâna în 2014, cu posibilitate de prelungire daca exista diferente semnificative între pretul gazelor de import si cele de productie interna. Aceasta pentru a nu avea salturi nesustenabile de pret la finalul perioadei. S-a pus problema: daca la 1 octombrie 2014 se constata ca diferenta este prea mare? Asa ca am cazut de acord sa continuam sa mergem pe tabelele existente, dar sa precizam ca liberalizarea poate fi facuta pâna la 31 decembrie 2015’, a afirmat Havrilet.
Potrivit acestuia, o decizie finala privind extinderea în 2015 a termenelor de liberalizare a pietei se va lua în cursul anului 2014, în functie de preturile care vor fi la acea vreme pe pietele internationale.
‘În prezent, pretul de import este în jur de 390 de dolari pe mia de metri cubi, iar cel al gazelor de productie interna este de 196 de dolari pe mia de metri cubi, deci diferenta este de la simplu la dublu’, a adaugat presedintele ANRE.
El a mai spus ca, pentru clientii casnici, termenele din calendarul privind liberalizarea pietei gazelor nu s-au modificat, astfel ca piata va fi complet liberalizata la finele anului 2018.
Legea 123/2012 prevede ‘furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si în baza contractelor-cadru pâna la 31 decembrie 2014 pentru clientii noncasnici, cu exceptia cazului în care la aceasta data se constata existenta unei diferente semnificative între
pretul de comercializare a productiei interne si pretul european de import, care ar putea periclita stabilitatea pietei, situatie în care termenul se prelungeste pâna la 31 decembrie 2015; furnizarea gazelor naturale la pret reglementat si în baza contractelor-cadru pâna la 31 decembrie 2018 pentru clientii casnici’.
Aproximativ 25% din consumul de gaze al României provine din import.
Calendarul de eliminare a preturilor reglementate la gaze pentru consumatorii noncasnici (industriali) prevede o scumpire de 3% la 1 octombrie 2013, iar, pe parcursul anului viitor, sunt prevazute majorari de 4% la 1 ianuarie, de 5% la 1 aprilie, de alte 5 procente la 1 iulie si de 4% la 1 octombrie 2014.
Presedintele ANRE a declarat, la mijlocul lunii iulie, ca analizeaza posibilitatea ca, la 1 octombrie 2013, scumpirea sa fie mai mica decât cea din calendar de 3%.(AS – autor: Florentina Cioaca, editor: Andreea Marinescu), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!