ANAF a publicat Codul fiscal actualizat

 

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat pe pagina sa de internet cea mai recenta varianta a Codului fiscal, care cuprinde modificarile aduse acestui act normativ de Guvern prin OG nr. 16/2013. Descarcati de aici varianta actualizata a Codului fiscal!

ANAFFiscul precizeaza ca textul ANAF este actualizat prin mijloace informatice si nu reprezinta o republicare.

Codul fiscal publicat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala contine si cele mai recente modificari cuprinse in OG nr. 16/2013, publicata in 30 iulie in Monitorul Oficial.

Prin acest act normativ Guvernul a redus TVA, incepand de la 1 septembrie, pana la 9% pe tot lantul de productie si distributie al painii

Concret, cota redusa de 9% se aplica, incepand cu 1 septembrie, si asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele livrari de bunuri:

  • toate sortimentele de paine, precum si urmatoarele specialitati de panificatie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri, care se incadreaza in grupa produse de brutarie la codul CAEN 1071;
  • faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara, care  se incadreaza la codul CAEN 1061;
  • triticum spelta, grau comun si meslin, care se incadreaza la codul NC 1001 99 00, si secara care se incadreaza la codul NC 1002 90 00.

OG nr. 16/2013 introduce noi produse in categoria celor accizabile. Astfel, se vor percepe accize si pentru:

  • bijuterii din aur si/sau din platina, cu exceptia verighetelor – acciza este de 1 euro/gram pentru bijuteriile cu pana la 14k si de 2 euro/gram pentru cele peste 14k.
  • confectii din blanuri naturale – acciza este cuprinsa intre 50 si 1200 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al blanurilor;
  • iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, cu exceptia celor destinate utilizarii in sportul de performanta – se vor acciza numai iahturile si navele care au lungimea egala sau mai mare de 8 metri (acciza fiind de 500 euro/metru liniar) si navele cu motor peste 100 de cai-putere (acciza fiind 10 euro/CP) pentru navele cu motor peste 100 CP.;
  • autoturisme si autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achizitionate intracomunitar, noi sau rulate, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3000 cm3 – acciza este de 1 euro/cm3.
  • arme de vanatoare si arme de uz personal altele decat cele de uz militar sau de uz sportiv – acciza variaza intre 50 si 1500 euro/bucata, in functie de costul de achizitie al armelor;
  • cartuse cu glont si alte tipuri de munitie pentru armele prevazute anterior – acciza este cuprinsa intre 0,1 si 0,4 euro/bucata in functie de costul de achizitie.

Totodata, accizele pentru alcool etilic vor fi majorate de la 750 euro/hl alcool pur la 1.000 euro/hl alcool pur.

Prin OG nr. 16/2013 taxarea inversa a fost extinsa si la alte operatiuni tot de la 1 septembrie. Mai exact, masurile de simplificare din domeniul TVA ar urma sa fie aplicate pana  31 decembrie 2018 inclusiv si pentru:

  • livrarea de energie electrica catre un comerciant persoana impozabila, dar si pentru
  • transferul de certificate verzi.

Modificarea Codului fiscal de la finalul lunii iulie a abrogat si o prevedere care permitea salariatilor sa isi deduca anumite cheltuieli.

In plus, prin aceasta ordonanta, Guvernul a stipulat din nou ca va republica Codul fiscal, cu o noua numerotare a articolelor. Republicarea va avea loc dupa ce ordonanta de modificare a Codului fiscal va fi aprobata prin lege.

Va reamintim ca, potrivit prevederilor legislative, ordonantele emise de Executiv trebuie aprobate prin lege de catre Parlament pentru a-si produce in cotinuare efectele juridice.

Ideea republicarii nu este noua, ea fiind cuprinsa si in OG nr. 8/2013 care a modificat pentru prima oara in acest an Codul fiscal. Roxana Neagu, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie