Traderii de cereale, speculantii care tin artificial pretul jos

 

In ciuda unui an agricol foarte bun, producatorii romani se plang ca la final tot pe pierdere vor iesi. Pretul cerealelor a scazut foarte mult, iar piata din Romania se afla cu mult sub nivelul celei internationale, desi pretul de vanzare al cerealelor ar trebui sa fie acelasi. Producatorii romani dau vina pe traderi, care „manipuleaza piata” dupa bunul plac. Autoritatile ridica din umeri si spun ca nu au ce sa faca, nu le permite Politica Agricola Comuna.

grauProducatorii de cereale acuza la unison traderii de pe aceasta piata ca mentin pretul la un nivel foarte scazut in mod intentionat, chiar sub nivelul de bursa internationala. Potrivit agricultorilor, in Romania un kilogram de grau se vinde cu 55-56 de bani, pe cand pe piata internationala pretul este undeva la nivelul de 88-89 lei/kg.

„Traderii sunt de vina pentru preturile acestea extrem de scazute. Ei profita de pe faptul ca producatorii nu au spatii de depozitare, sunt decapitalizati. Creditorii le bat la usa si sunt nevoiti sa vanda, dar ei vand in pierdere. Aici este toata problema. Nu mai vorbim de profit. Din pacate, tot ce se vinde pe piata se vinde sub pretul de cost ceea ce face sa nu isi poata incepe in conditii normale noul ciclu agricol”, a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Care este mecanismul prin care traderii „tin pretul jos”

La randul sau, Adrian Radulescu, consilier prezidential in Comisia de Agricultura este de parere ca problemele producatorilor romani au legatura cu „miscarile” facute de traderii. Radulescu crede ca un mare dezavantaj pentru Romania este acela ca nu avem traderii nationali de cereale.

„Mecanismul este simplu: sunt filiale in Romania care vand cerealele la un pret mic, mai pun 10 bani, il vand pe factura la filiala mama si de acolo il vinde mai departe. Practic, circula numai documente si in loc sa ramana 30 de euro pe tona in tara pe care sa-i primeasca agricultorii, le scot si le duc afara”, a declarat pentru Business24 Adrian Radulescu, consilier prezidential.

Solutiile specialistilor pentru regularizarea pietei

Specialistii din Agricultura sunt de parere ca autoritatile au parghii pentru a interveni pe piata. Seful LAPAR, Laurentiu Baciu, crede ca daca Ministerul Agriculturii si-ar anunta intentia de a „reinnoi” rezerva trategica a statului, estimata la cateva sute de mii de tone de cereale, situatia pe piata s-ar mai regla.

„Autoritatile pot lua masuri pentru a reglementa aceasta piata. Ar putea lua ca exemplu ce fac alte state. Ar trebui sa se implice si sa regleze pretul prin cumpararea unei cantitati de cereale, fie ea pentru rezerva statului si atunci ar regla piata. Din pacate nu au incercat nici macar sa faca ceva printr-o declaratie”, a adaugat Baciu.

La randul sau, consilierul prezidential a anuntat ca se cauta solutii pentru a solutiona aceasta problema.

„In prezent se face o analiza, va fi sesizat si Consiliul Concurentei pentru ca se pare ca este o intelegere intre marii traderi de cereale. Pretul este mai jos cu 30 de euro pe tona fata de cat ar fi normal”, a declarat Adrian Radulescu.

Raspunsul Ministerului Agriculturii: Nu putem interveni pe piata

Secretarul de la Stat la Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu a preciza ca autoritatile respecta Politica Agricola Comuna care nu are multe „brese” pentru a interveni pe piata intr-o situatia de acest gen.

„Din pacate Ministerul nu poate sa intervina de nici un fel pe piata. Ministerul nu face alta politica decat Politica Agricola Comuna care spune ca in caz de criza pe piata nu se poate face decat un singur lucru: interventie la pretul foarte scazut de 101,3 euro pe tona. In conditiile in care pretul pe piata este de 160 de euro pe tona nu o sa predea nimeni graul la 101 euro pe tona. Prin urmare, mecanismul de interventie este total inutil”, a declarat pentru Business24 secretarul de stat, Achim Irimescu.

In plus, oficialul a adaugat ca Romania a cerut la Consiliul de ministri de la Bruxelles sa creasca pretul la interventie, insa propunerea nu a fost sustinuta de celelalte state.

„Sigur, inseamna fonduri suplimentare de la UE si in general la interventie contribuie cateva state si beneficiaza toate. Ca urmare, nu putem face mare lucru pentru fermierii nostril”, a completat Irimescu.

Secretarul de stat a raspuns si propunerilor venite din partea reprezentantiilor agricultorilor de a cumpara cereale pentru rezerva nationala pentru a ajuta la cresterea pretului pe piata:

„Depozitele strategice sunt pline. Cu cateva luni inainte ar fi trebuit sa scot din rezerva strategica si sa vand la pretul pietei si obtineam un pret mult mai bun, si acum sa fi cumparat la un pret apropiat.Totusi, productia din acest an este de 8-9 milioane de tone de grau, deci nu stiu daca acele cateva sute de mii de tone, cat sunt in rezerva nationala ar rezolva problema”, a precizat Irimescu. Cristina Cauea, business24.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie