Solicitarea SIF Banat-Crisana de scadere a cvorumului la AGA, a fost respinsa de ASF
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a respins solicitarea Consiliului de Administratie al SIF Banat-Crisana (SIF1) cu privire la scaderea cvorumului pentru întrunirea adunarilor generale extraordinare ale actionarilor (AGA).
Consiliului de Administratie al SIF Banat-Crisana a solicitat, la finele lunii iunie, aprobarea de la ASF pentru modificarea statutului, prin scaderea prezentei minime necesare pentru întrunirea AGEA si a transmis un proiect de statut. Cererea de autorizare a fost transmisa pentru adaptarea „statutului la noile prevederi ale legii pietei de capital, asa cum sunt reglementate prin OUG nr. 32/2012 privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare si societatile de administrare a investitiilor”, potrivit unui comunicat transmis, în iunie de SIF Banat-Crisana.
Solicitarea a fost respinsa, însa, vineri de Autoritatea de Supraveghere Financiara si a fost transmisa ieri Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
„Obligatia de adaptare a documentatiei în termenul de 12 luni prevazut în OUG nr.32/2012 nu se aplica societatilor de investitii de tip închis (categorie în care sunt incluse si SIF-urile – n.r.) (…) Cerintele de cvorum prevazute în statutul SIF Banat-Crisana nu se încadreaza în prevederile art.19 alin (2) din statutul acesteia, neexistând o limitare expres prevazuta pentru societatile de investitii financiare, în conditiile în care aceleasi cerinte de cvorum erau aplicabile tuturor societatilor comerciale pe actiuni, cu exceptia situatiilor în care actul constitutiv dispunea altfel (…) Se respinge solicitarea SIF Banat-Crisana de avizare a modificarii statutului acestei societati ca urmare a hotarârii Consiliului de Administratie nr.52 din data de 28 iunie 2013”, se arata în decizia Autoritatii de Supraveghere Financiara, citata de Mediafax.
Scaderea cvorumului în AGEA a fost una dintre primele decizii luate de actualul Consiliu de Administratie al SIF Banat-Crisana, ales la finele lunii aprilie, când Ioan Cuzman, aflat în conducerea SIF Banat-Crisana în ultimii 18 ani, nu a mai fost numit în Consiliul de Administratie.
Sedinte AGEA s-au întrunit în ultimii ani doar la SIF Transilvania (SIF3), care a reusit în urma cu câtiva ani sa obtina în instanta eliminarea din statut a prevederii referitoare la prezenta.
În prezent, la SIF Transilvania sunt aplicabile prevederile legii societatilor comerciale, care stabilesc un cvorum de 25% din dtrepturile de vot la prima convocare, respectiv de 20% la a doua convocare.
La celelalte patru SIF-uri, respectiv SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Muntenia si SIF Oltenia, în actele constitutive sunt prevazute cvorumuri de 75% din drepturile de vot la prima convocare, respectiv de 50% la a doua convocare.
În cadrul adunarilor extraordinare actionarii pot decide printre altele schimbarea obiectului de activitate al societatii, majorarea sau reducerea capitalului social, emisiunea de obligatiuni, fuziunea sau divizarea companiei, dizolvarea, modificarea statutului.
Cea mai importanta mutare a SIF Banat-Crisana în acest an este preluarea controlului indirect al SIF Muntenia, prin cumpararea SAI Muntenia Invest. SIF Banat-Crisana va achita 8,2 milioane lei (1,8 milioane euro) pentru 50,01% din actiunile Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia (SIF4), plus o componenta variabila în functie de evolutia activului net, iar plata pentru celelalte titluri va depinde de evolutia activului SIF Muntenia.
Actiunile SIF Banat-Crisana au încheiat sedinta bursiera de luni în stagnare, la pretul de 1,03 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 565,3 milioane lei (128 milioane euro). bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!