Omul de afaceri Gruia Stoica vrea sa-si apere reputatia comerciala in instanta

 

Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grampet, care detine si Grup Feroviar Român – compania desemnata câstigatoare în procesul de privatizare a CFR Marfa – si-a anuntat intentia de „a-si apara în instanta reputatia comerciala împotriva dezinformarilor mediatice”.

gruia stoicaÎntr-un comunicat remis, ieri, redactiei, reprezentantii companiei au precizat: „Grupul GFR-Grampet a ales sa nu raspunda provocarilor multiplelor atacuri mediatice si dezinformari lansate de cei care doresc ca privatizarea CFR Marfa sa esueze sau sa ajunga în mâinile unor profitori. Consideram, însa, ca o continuare a acestor atacuri ne afecteaza grav reputatia comerciala, credibilitatea în fata institutiilor financiare si a partenerilor din tara si din strainatate, unde în aceeasi perioada ne continuam extinderea regionala. Asa ceva nu este tolerat în niciun stat civilizat.

Daca unele dintre atacurile la care am fost supusi ar putea fi puse pe seama unor informatii incomplete sau eronate, este din ce în mai clar ca grupul de companii Grampet-GFR este tinta unui atac coordonat din partea unei grupari de interese economice si mediatice care îsi propune atât decredibilizarea companiei noastre, cât si deraierea privatizarii CFR Marfa, printr-o campanie agresiva de dezinformare, prin articole lansate «pe surse», prin bloguri si site-uri obscure, sustinuta constant de un post de televiziune care încearca sa-si acopere propriile probleme financiare”.

Avem toata încrederea ca institutiile statului vor trata cu atentie si seriozitate acest grup de interese care depune eforturi considerabile pentru anularea unei privatizari convenite între statul român si institutiile internationale, actiune care poate fi citita inclusiv în cheia unui atac la adresa sigurantei nationale. Întelegem sa actionam în instanta pe cei care orchestreaza si implementeaza aceasta campanie, ca si pe oricine propaga astfel de ipoteze fara o temeinica si etica verificare a faptelor, pentru a nu permite ca o miza economica strategica pentru statul român si o companie româneas¬ca ce reprezinta un succes regional sa fie atacate doar pentru a servi unor interese meschine”.

În acest context, reprezentantii grupului dezmint si „condamna cu vehementa toate insinuarile cu privire la asa-zise probleme fiscale, penale sau de capacitate financiara cu care s-ar confrunta GFR-Grampet sau actionarul principal”.

În urma unor informatii aparute în presa potrivit carora Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ar fi pus sechestru pe conturile si pe firmele lui Gruica Stoica, acesta ne-a spus precizat ca nu are poprire pe niciunul dintre conturile sale si ca, în ultimii ani, a platit taxe si impozite de 300 de milioa¬ne euro, fiind „cu toate darile la zi”.

Comunicatul citat precizeaza, printre altele, ca grupul de firme Grampet-GFR nu are probleme de bonitate, aflându-se în discutii avansate cu institutii financiare internationale care se afla în top 5 mondial, în vederea finantarii pentru privatizarea CFR Marfa; ca actionarul principal al acestor firme Gruia Stoica nu face obiectul niciunui dosar penal aflat în derulare si ca toate afacerile dezvoltate de GFR-Grampet „de-a lungul a 13 ani de crestere continua si solida au fost si sunt facute în deplina transparenta si conform legilor tarii”, peste 90% din contracte derulându-se cu operatori privati, nu cu statul român.

„Consideram, de asemenea, ca, atât pe parcursul procesului de privatizare, cât si a discutiilor ulterioare, inclusiv a celei recente, din CSAT, orice fel de probleme sau ris¬curi cu care compania noastra s-ar fi confruntat în mod real ar fi fost aduse la cunostinta institutiilor abilitate si nu ar fi permis sa ajungem în acest stadiu avansat al procesului, cu atât mai mult având în vedere vâlva mediatica întretinuta permanent împotriva noastra. Ne rezervam, asadar, dreptul ca, din acest moment, sa ne aparam în justitie reputatia comerciala si cea personala a actionariatului, împotriva oricaror declaratii publice rauvoitoare si nesustinute cu probe si argumente irefutabile”, mai arata comunicatul.

ANAF subliniaza ca GFR nu figureaza în evidenta Fiscului cu sechestre instituite sau conturi blocate si nici nu se afla pe lista datornicilor la stat, emisa la data de 30 iunie 2013.

În schimb, companiile Grampet Services si Transbordare Vagoane Marfa, ambele controlate de omul de afaceri Gruia Stoica, apar pe lista companiilor mici si mijlocii care datorau bani statului la jumatatea anului, cu obligatii restante de circa 405.000 si, respectiv, 58.000 de lei si cu mentiunea ca a fost începuta procedura de executare silita.

Reprezentantii Grampet sustin ca este vorba de unele întârzieri la plata, care au fost achitate dupa întocmirea de catre ANAF a respectivei liste, în prezent cele doua societati neavând datorii la bugetul de stat.

*  Gruia Stoica: „Liderii politici sa dea dovada de retinere si responsabilitate în declaratiile privitoare la Grampet si GFR!”

Grupul de companii Grampet-GFR îi îndeamna pe toti liderii de decizie si de opinie care se manifesta în spatiul public „sa dea dovada de retinere si responsabilitate în ceea ce priveste declaratiile pe care le fac” în legatura cu aceste societati, în special în legatura cu bonitatea lor si cu finantele de care dispun sau pe care intentioneaza sa le acceseze.

„Situatia în care ne aflam acum este comparabila cu cea a unui atlet de performanta care alearga la maraton, iar în loc sa primeasca încurajari de pe margine si un pahar cu apa, din metru în metru ni se pun piedici si ne sunt legate de picior greutati suplimentare”, precizeaza reprezentantii grupului într-un comunicat.

Acestia subliniaza ca, în toata perioada în care a fost derulat procesul de vânzare a 51% din actiunile CFR Marfa, Grupul Grampet-GFR a evitat sa se lase antrenat în dispute politice, „îndreptându-si toata atentia asupra îndeplinirii obligatiilor asumate din pozitia de câstigator al licitatiei si având încredere ca institutiile statului vor gasi întelepciunea de a clarifica toate aspectele asupra carora au fost ridicate în aceasta perioada semne de întrebare”.  Emilia Olescu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie