Sfatul lui Mugur Isarescu dupa reducerea dobânzii cheie: Bancile vor realiza ca este în interesul lor sa se apropie mai mult de clienti

 

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu afirma ca decizia de reducere a ratei dobânzii de politica monetara a fost una „normala” si spera ca aceasta sa se reflecte în scaderea ratelor la creditele în lei într-o perioada cât mai scurta, poate chiar din septembrie.

mugur isarescu „Eu sper sa vina repede din concediu si s-o vedeti din septembrie. Sa vedem!”, a afirmat guvernatorul BNR, dupa ce a fost solicitat sa estimeze în câte luni se va vedea decizia luata luni de BNR în creditarea bancilor comerciale.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, luni, sa reduca rata dobânzii de politica monetara , de la 5% la nivelul minim record de 4,5% pe an, mai mult decât se asteptau analistii financiar bancari, care anticipau o scadere la 4,75%. La începutul lunii iulie, BNR a redus dobânda cheie de la 5,25% pe an la 5%.

Raspunzând unei alte întrebari, Isarescu a aratat ca spera ca transmisia semnalului de reducere a dobânzii la cheie sa fie mai rapida decât în trecut în ceea ce priveste ratele de dobânda pentru creditele în lei.

„Noi speram, nu as spune ca ma astept. Speranta este legata, în principal, de faptul ca mai devreme sau mai târziu, eu sper sa fie mai devreme, bancile vor realiza ca este în interesul lor sa se apropie mai mult de clienti. Este sursa lor principala de câstig si de evitare a unor situatii mai dificile pentru ele, pentru banci. (…) Depinde cât de repede înteleg si ele si vor actiona pe plan intern, pentru ca aceasta speranta sa devina o realitate”, a spus seful bancii centrale.

Guvernatorul BNR apreciaza ca bancile vor vedea pozitiv aceasta decizie. „As spune ca nu este prea mult din ceea ce le-am transmis pe diverse cai de vreo doi-trei ani încoace”, a spus Isarescu.

Pe de alta parte, el a afirmat, raspunzând unei alte întrebari, ca daca se ia în calcul riscul de credit în prezent costul unui împrumut în lei se apropie „destul de mult” de cel pentru unul în valuta.

„Dar mai este câmp foarte mare de reducere a costurilor la creditarea în lei. (…) Bancile au de unde sa reduca creditarea în lei. Revin si spun ca este în interesul lor sa o faca cât mai repede. (…) Bancile trebuie sa se apropie de clienti, sa-i înteleaga mai bine, sa conlucreze cu ei si în ceea ce priveste creditele care au anumite probleme. Ca sa nu fiu interpretat altfel, este un fapt personal. Eu, daca as fi în locul lor, asa as face. Dar nu sunt înca”, a adaugat Isarescu.

Guvernatorul BNR a mai spus ca scaderea dobânzii de politica monetara va juta „foarte mult” noua formula a programului Prima Casa, prin care se acorda împrumuturi exclusiv în lei. Ioan Dornescu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie