Noul Cod Fiscal. Ce modificari aduce?

 

Pentru o masura sociala, cu caracter populist, Guvernul compenseaza impactul negativ la buget cu cresterea accizei la alcoolul etilic si introducerea accizei la noi categorii de produse, considerate de lux

codul fiscalPotrivit Ministerului de Finante, reducerea TVA la produsele de panificatie, de la 24% la 9%, este determinata de necesitatea luarii unor masuri urgente pentru combaterea evaziunii fiscale în acest domeniu si implicit a muncii la negru. Desi pe termen scurt masura vizeaza diminuarea considerabila a fraudei în acest domeniu, încurajarea comertului licit si cresterea gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat, pe termen lung masura este intentionata a pune si premisele pentru diminuarea preturilor la raft ale produselor de panificatie, produse de baza în alimentatie, un demers pe care marii comercianti sunt dispusi sa-l faca.

Una calda…

Prin aplicarea unei cote reduse de TVA de 9% pe întregul lant de productie si distributie a produselor de panificatie si a materiei prime principale, respectiv grâul si faina în paralel cu mentinerea taxarii inverse la cereale, autoritatile preconizeaza o reducere considerabila a fraudei din acest domeniu. Masura de reducere a TVA de la 24% la 9% este una pozitiva, în special pentru comerciantii producatori si distribuitori. Totusi, o posibila scadere a preturilor produselor de panificatie si respectiv impactul acestei scaderi asupra buzunarului consumatorului final va fi în mod direct impactata de deciziile de management ale comerciantilor. Acestia din urma pot opta pentru o realizare rapida a profitului fara a diminua preturile produselor comercializate, decizie benefica pe termen scurt, sau pot diminua preturile produselor finite încurajând o potentiala crestere a cererii si în consecinta a productiei pe termen lung.

În paralel cu aceasta masura, în vederea reducerii fraudei, autoritatile trebuie sa aiba în vedere eficientizarea proceselor de plata-colectare a taxelor si de verificare a comerciantilor care activeaza în aceste sectoare. Potrivit argumentarii Ministerului de Finante, scaderea veniturilor la bugetul de stat ca urmare a diminuarii cotei de TVA la produsele de panificatie va fi compensata de cresterea accizei la alcoolul etilic si implementarea unor masuri de accizare a produselor de lux, cum sunt bijuteriile de aur-platina, autoturismele cu o capacitate cilindrica mai mare de 3.000 cmc, confectii din blanuri naturale etc.

… doua reci

Daca, pe de-o parte, masura privind diminuarea TVA pentru produsele de panificatie este perceputa ca o masura pozitiva, în ceea ce priveste introducerea accizei la produsele de lux o serie de semne de întrebare pot fi ridicate cu privire la obtinerea rezultatelor asteptate si previzionate de autoritati.

Totusi, cresterea semnificativa a accizei la alcolul etilic si introducerea ei la produsele de lux precum bijuteriile si autoturismele care îndeplinesc conditiile prevazute de lege, poate avea ca impact o scadere imediata a consumului si implicit a încasarilor la buget

Mai mult, masura descurajeaza productia si comercializarea produselor de lux în România, consumatorii finali putând sa se îndrepte catre piete de desfacere a anumitor produse (de exemplu bijuterii) din alte tari care nu impun o acciza si care chiar practica o cota de TVA mai redusa, România numarându-se printre statele membre UE cu cele mai ridicate cote de TVA. Mai specific, în România un consumator trebuie sa plateasca pentru achizitionarea unei bijuterii – pretul bijuteriei + acciza aferenta + 24% TVA aplicat pretului, inclusiv accizei, în timp ce, într-un alt stat membru unde astfel de produse nu sunt accizabile va achita considerabil mai putin. Autorita?ile considera însa ca, impactul social al acestei masuri nu este unul semnificativ, stabilirea de accize pentru o serie de produse de lux neavând un impact negativ asupra populatiei, deoarece vizeaza un segment restrâns de consumatori.

Tot în categoria masurilor menite sa combata evaziunea fiscala trebuie încadrata si extinderea taxarii inverse din punct de vedere al TVA pentru livrarile de energie electrica catre persoanele impozabile si pentru tranzactiile cu certificate verzi. Implementarea taxarii inverse pentru livrarile de energie catre persoanele impozabile care au ca principal obiect de activitate comercializarea energiei si, de asemenea, pentru tranzactiile cu certificate verzi are efecte benefice. E o masura binevenita în combaterea evaziunii fiscale, dar mai ales pentru ca solutioneaza o serie de probleme semnificative de cash-flow pe care le întâmpinau operatorii pietei de energie. Proiectul introduce si o serie de modificari necesare reglementarii unor aspecte legate de înregistrarea în scopuri de TVA, anularea înregistrarii si re-înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor impozabile, masura menita sa asigure un tratament fiscal echitabil si care respecta principiul proportionalitatii.

Jean-Marc Cambien, Partener, departamentul de Asistenta fiscala, Ernst & Young România, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie