Soferii care conduc masini furate, vor fi depistati cu ajutorul unui soft special

 

Politia Româna îi va putea depista pe soferii care conduc autoturisme furate cu ajutorul unui soft special care este conectat în permanenta la baza de date unde sunt înregistrate toate masinile date în urmarire.

politie masinaSeful IGPR, chestorul-sef Petre Toba, a declarat vineri ca pâna acum Politia Româna nu a avut astfel de sisteme de recunoastere automata a numerelor de înmatriculare, în afara radarelor fixe montate pe DN1.

În cadrul unui proiect-pilot, una dintre autospecialele politiei a fost dotata cu acest echipament special de detectare a autoturismelor.

„Acest sistem a fost preluat si integrat în autospeciala de la Sectia Autostrazi de la Politia Capitalei. Politia Capitalei a achizitionat acest sistem cu ocazia Summitului NATO din 2008. Erau folosite de cele mai multe ori pe intrarile în Bucuresti, dar nu aveau o legatura online cu baza de date. Am reusit sa realizam aceasta legatura cu baza de date. Pâna acum, Politia Româna nu a avut astfel de sisteme de recunoastere automata a numerelor de înmatriculare decât pe DN1, ca sisteme fixe. Acum am reusit sa le dezvoltam si ca sisteme mobile. Sunt zece echipamente mobile la Capitala. Daca vom reusi sa le dezvoltam, vor fi extrem de utile la nivelul tuturor inspectoratelor de politie judetene”, a precizat chestorul-sef Petre Toba, cu prilejul prezentarii noilor dotari.

În prezent, câteva mii de autoturisme figureaza în baza de date a Politiei Române ca fiind furate.

„Una dintre autospecialele prezentate as putea spune ca a fost transformata într-un birou mobil de politie. Avem, pe lânga aparatele radar de detectare a vitezei si statiile radio care permit comunicarea pe voce între politisti si dispecerate, un sistem automat de recunoastere a numerelor de înmatriculare, sistem care este conectat permanent cu baza de date a autovehiculelor furate. Altfel spus, orice masina care figureaza ca fiind furata si este introdusa în aceasta baza de date, în momentul în care trece prin raza de actiune a autospecialei de politie, sistemul va emite un semnal, astfel încât politistul va sti exact ce masina sa opreasca si pentru ce”, a explicat chestorul-sef.

În acelasi timp, Politia Româna vrea sa le vina în ajutor oamenilor legii care lucreaza pe teren si care au nevoie sa fie în permanenta conectati la bazele de date. În acest sens, politistii vor beneficia de tablete care îi tin conectati la sistemele informationale, putând astfel sa afle rapid date despre un suspect.

„De asemenea, o autospeciala a fost dotata, în cadrul unui proiect-pilot, cu o tableta care are posibilitatea de a accesa în timp real, online, toate aplicatiile Politiei Române. În acest moment, pentru a accesa mare parte din aplicatiile Politiei Române, era nevoie de deplasarea la un sediu de politie. Prin aceasta posibilitate am urmarit ca politistii sa fie mult mai bine informati în timp real, altfel spus, în momentul în care se deplaseaza la o interventie, sa stie daca persoanele implicate au cazier, sunt sau nu posesoare de arme, au mai fost semnalate cu tulburari ale ordinii si linistii publice, au mai fost sanctionate contraventional. Toate acestea au fost realizate pentru a creste eficienta activitatii politistului iar pe de alta parte, pentru a creste protectia politistului în timpul acestor interventii”, a afirmat Toba.

Totodata, politistii vor putea completa în timp real un raport de activitate zilnic, lucru care pâna acum se facea doar la sectia de politie.

Un alt soft implementat pe una dintre autospecialele politiei este destinat soferilor care transporta persoane sau marfa. Pâna acum, aceasta verificare nu se putea face în sistem electronic.

„Pe o alta autospeciala de politie a fost montat un sistem automat care verifica respectarea timpilor de odihna si a timpilor de condus pentru conducatorii auto care transporta persoane sau marfa. De asemenea, se poate verifica viteza de deplasare a acestor autovehicule si daca a fost respectata pe tronsonul de drum respectiv. Pâna acum se facea printr-o verificare vizuala, acum se face electronic si dureaza foarte putin. În felul acesta, consider ca toate aceste masuri vor creste eficienta actiunii Politiei si vor creste si gradul de siguranta rutiera. Dorim ca în momentul în care acest proiect-pilot pe care noi l-am dezvoltat cu ajutorul Microsoft România se va dovedi ca este de succes si va fi completat si cu alte aplicatii, sa încercam sa aplicam pentru proiecte europene cu finantare nerambursabila, astfel încât sa avem o proiectie pe termen mediu pentru implementarea acestui proiect de actiune al Politiei Române la nivelul tuturor structurilor operative. Toata Politia Româna va beneficia într-un termen rezonabil de toate aceste facilitati”, a mai declarat Toba.

Seful Politiei Rutiere, comisar-sef Lucian Dinita, a afirmat ca toate aceste masuri sunt niste modernizari necesare, dar si o adaptare la sistemele europene.

„Încercam niste sisteme care sa fie moderne si adaptate la sistemele pe care le întâlniti si în afara granitelor. Discutam despre un sistem de recunoastere a placutelor de înmatriculare, în special a celor care sunt pe masini care apar ca fiind furate. De asemenea, avem un sistem pentru verificarea timpilor de conducere si odihna ai soferilor, scanarea diagramei tahograf si interpretarea ei printr-un sistem electronic, si nu aleator, ca cel pe care îl foloseau politistii pâna acum. Totodata, avem si tableta pe care o foloseste toata lumea iar noi o utilizam pentru accesarea online a bazelor de date ale Politiei Române”, a precizat Lucian Dinita.(A – autor: Andreea Dascalescu, editor: Antonia Nita), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie