All inclusive-ul pe litoralul românesc

 

Doua hoteluri de cinci stele, cinci de patru si alte sapte clasificate la trei stele. Acestea sunt unitatile de cazare care ofera servicii all inclusive pe litoralul românesc, în conditiile în care acest sistem atrage anual 120.000 de români în complexurile de pe litoralul turcesc, bulgaresc si grecesc

regim all inclusiveTuroperatorii asteapta anul acesta pe litoralul românesc 1,2 milioane de turisti veniti prin intermediul agentiilor de turism în structuri de cazare clasificate. Mai exact, o crestere de 20% fata de anul trecut. Ca o tendinta, capetele de sezon au reusit sa atraga în 2013 rezervari, lucru care poate constitui un avantaj pentru litoralul nostru.

Repetent la cel mai popular produs vândut de agentiile de turism în sezonul estival, all inclusive, litoralul românesc se chinuie sa treaca clasa. Daca în anii trecuti, hotelurile care ofereau un astfel de concept puteau fi numarate pe degetele de la o mâna, vara aceasta exista 13 hoteluri care ofera asa ceva, cele mai multe în statiunea Mamaia (sase).

„Ideea indusa în anumite medii, cum ca din partea turistului român nu ar exista cerere pentru all inclusive pe litoralul românesc este, în opinia mea, lipsita de fundament într-o mare masura. Din analiza vânzarilor agentiei pe aceste tipuri de servicii si a discutiilor avute cu colaboratorii hotelieri, anul viitor, pe litoralul nostru vor exista si mai multe hoteluri în sistem all inclusiv si în zona de Sud“, spune Aurelian Marin, director general al turoperatorului Paradis Tours, specializat în pachete pe litoralul românesc.

Crestere de 50% în 2013

Aproximativ 65.000 de turisti vor veni în acest an în structurile all inclusive de pe litoralul românesc, comparativ cu 45.000 anul trecut, rata de crestere fiind de circa 50% datorita a peste 1.000 de locuri noi de cazare adaugate în 2013 prin deschiderea a trei hoteluri, fiecare cu capacitate de sute de camere.

„În aceasta perioada, de plin sezon, gradul de ocupare merge catre 100%, în conditiile în care 30% dintre sejururi au fost contractate pe early booking, la începutul anului“, spune Marius Usturoiu, proprietarul Mercur-Minera Family Resort din Mamaia si presedintele comisiei de Turism Intern din cadrul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Potrivit acestuia, acest segment se va dezvolta în urmatorii ani, mai ales ca litoralul românesc practica preturi cu 10% pâna la 20% mai mici decât cel bulgaresc, în plin sezon. „Vom atrage si straini. Noi avem pentru prima oara, anul acesta 70 de camere din cele 300 contractate pe piata externa, prin Neckermann si Thomas Cook. Pentru anul viitor, cererea este dubla la ora aceasta“, spune Usturoiu. O noapte de cazare la Mercur-Minerva, în regim all inclusive, costa 40 de euro de persoana, în plin sezon si scade la 27-30 de euro catre finalul verii.

În contextul unei vacante de sase nopti si sapte zile (spre deosebire de  sapte nopti si opt zile cum sunt contractate pachetele la turci si greci) si al unei cheltuieli medii de 40 de euro de persoana pe zi, turistii români lasa pe litoralul românesc 15,6 milioane de euro doar pentru sejururile în regim all inclusive.

Spre comparatie, în cazul vacantelor în strainatate, cheltuiala medie pe cap de român este 70 de euro pe zi, iar numarul celor care aleg sa plece pe charterele catre Turcia sau Grecia, respectiv Bulgaria, cu masina personala, se ridica la 120.000, ceea ce înseamna peste 59 de milioane de euro, bani lasati de conationali în complexurile hoteliere all inclusive din strainatate.

Cu astfel de cifre, cei mai multi dintre hotelierii români privesc încrezatori catre acesti potentiali clienti. „ Este primul an când am introdus all inclusiv în complexul nostru. Iar rezultatele sunt mult peste asteptari. Estimam aproximativ 150 de turisti pâna în prezent, însa avem peste 700 acum. La final de sezon, cred ca vom avea cel putin 1.500 de turisti în astfel de regim“ spune Cristian Sapera, directorul celor trei hoteluri 2D &Resort Spa din Neptun, clasificate la trei si patru stele. Potrivit acestuia, numarul clientilor a crescut cu 20% în 2013. „Sudul litoralului a început sa se dezvolte. Vrem sa ajungem volumul pe care îl face Mamaia, care are deja experienta pe zona de all inclusive, prin urmare si un public“, explica Sapera.

Lipsa de optimism printre cei cu state vechi

Încrederea pe care o au cei care s-au apucat de turismul cu all inclusive este în contradictie cu temerile celor care fac asa ceva de ani buni. Unii se confrunta cu scaderi ale gradului de ocupare, altii cu câstigul la final de sezon. Pentri ei, putini sunt cei care vor reusi sa ramâna pe piata cu acest program. „Nu le convine sa vânda camere în regim all inclusive, pentru ca atunci când tragi linie câstigul este mai mic decat în cazul celor care servesc a la carte“, spune Danut Stan, directorul hotelului Tismana din Jupiter, clasificat la trei stele si primul care a oferit all inclusive pe litoralul românesc.

„Au încercat mai multi, dar s-au lasat“, completeaza acesta. Desi rezervat în a comunica date privind numarul de turisti, gradul de ocupare si veniturile realizate din aceasta activitate, recunoaste ca 2013 este un an mai bun decât 2012, care la rându-i a înregistrat cresteri importante fata de precedentul.

Nu se poate spune acelasi lucru despre rezultatele înregistrate de, pâna anul acesta, singurul hotel de cinci stele de pe litoralul românesc care oferea servicii all inclusive. „Nu e multumitor. Avem 50% grad de ocupare acum, iar anul trecut pe vremea aceasta nu aveam o camera goala. Ne înconjoara saracia, curatenia plajelor, a statiunilor, cum sa vina lumea? Românii oricum nu îsi fac rezerve“, spune Linica Stan, directorul hotelului Saturn din statiunea cu acelasi nume.

„Anul trecut aveam un grad de ocupare mediu de 82%-83% cu venituri de 22 miliarde de lei vechi, iar anul acesta daca facem 12 miliarde de lei vechi este nemaipomenit“, completeaza Stan, mentionând ca începutul sezonului a fost promomitator, dar vremea din ultimele saptamâni a afectat venirea turistilor.
Una peste alta, hotelierii români sunt „furati“ de catre cei care vând cazare la negru, plasati la vedere, pe tot litoralul, dar care nu promit marea cu sarea pentru câtiva zeci de lei pe noapte. Alternativa care pâna acum a câstigat mereu în fata oricarui regim hotelier, fie el si all inclusive.

70 de euro este pretul mediu pentru o noapte de cazare în regim all inclusive în strainatate (Grecia, Turcia si Bulgaria)

40 de euro pe zi este pretul mediu de persoana într-un hotel în regim all inclusive în România

Este primul an când am introdus all inclusiv în complexul nostru. Iar rezultatele sunt mult peste asteptari.
Cristian Sapera, complex hotelier Neptun. Ana-Maria Smadeanu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie