S-a incheiat sedinta CSAT

 

Sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii desfasurata vineri, la Palatul Cotroceni, având ca tema privatizarea companiei CFR Marfa, s-a încheiat dupa aproximativ o ora.

CSATLa sedinta CSAT au fost prezenti majoritatea membrilor, cu exceptia premierului Victor Ponta, acesta fiind înlocuit de vicepremierul Gabriel Oprea care nu a avut, însa, drept de vot, si a ministrului Economiei, Varujan Vosganian.

Primul-ministru Victor Ponta preciza în urma cu câteva zile ca, în perioada în care se va afla în concediu, vicepremierul Gabriel Oprea îl va înlocui. „De joi, am înlocuitor la conducerea Guvernului, care are dreptul de a ma reprezenta în totalitate. Daca e ceva care apare într-o ora, doua ore, domnul vicepremier Oprea are puteri depline”, afirma premierul.

Presedintia a anuntat joi ca seful statului Traian Basescu a decis convocarea „de urgenta” a unei sedinte CSAT, ca urmare a unei solicitari a Guvernului.

Vineri dimineata, Guvernul a transmis un comunicat de presa în care preciza ca nu a cerut convocarea „de urgenta” a CSAT, ci a solicitat presedintelui sa dispuna includerea pe ordinea de zi a proximei sedinte a Consiliului a proiectului de hotarâre de Guvern referitor la privatizarea CFR Marfa.

„Guvernul României vede ca fiind o fortare decizia presedintelui de a convoca ‘de urgenta’ CSAT, cunoscut fiind faptul ca hotarârile în cadrul Consiliului se iau cu unanimitate de voturi ale celor prezenti, în conditiile îndeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil în cazul participarii la sedinta a cuiva fara drept de vot”, se mai arata în comunicatul Guvernului.

Pe 24 iulie, Executivul a aprobat hotarârea privind privatizarea CFR Marfa, premierul Victor Ponta anuntând ca urmeaza ca actul normativ sa fie transmis CSAT spre avizare.

Membrii CSAT sunt presedintele Traian Basescu (presedintele CSAT), premierul Victor Ponta (vicepresedinte al CSAT), ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, ministrul Finantelor Publice, viceprim-ministru Daniel Chitoiu, directorul Serviciului Român de Informatii, George Maior, directorul Serviciului de Informatii Externe, Teodor Melescanu, seful Statului Major General, Stefan Danila, consilierul prezidential pentru securitate nationala, Iulian Fota, iar Ion Oprisor este secretarul Consiliului.

Articolul 2 din regulamentul de functionare al CSAT stipuleaza: ” (1) Consiliul lucreaza în prezenta a cel putin doua treimi din membri si adopta hotarâri prin consens. (2) în intervalul dintre sedinte, pentru rezolvarea problemelor urgente, Consiliul adopta hotarâri cu acordul individual al membrilor. (3) Hotarârile Consiliului – semnate de presedintele acestuia – se comunica autoritatilor administratiei publice si institutiilor publice la care se refera, integral sau în extras, cu exceptia celor pentru care se hotaraste altfel, în cel mult 10 zile de la data sedintei”. (AS – autor: Mirela Barbulescu, editor: Claudia Stanescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie