Blocaj fiscal din cauza absorbtiei vamilor in ANAF

 

Angajatii Directiilor Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale nu si-au mai putut exercita activitatea, joi, la intrarea în vigoare a Hotarârii Guvernului nr. 520/ 2013, prin care ANAF a preluat autoritatea vamala, sustine Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor „Pro Lex”.

Poliţiştii de frontierăPrin HG nr. 520/2013, începând cu data de 1 august 2013, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) s-a reorganizat prin absorbtia autoritatii vamale si regionalizarea directiilor finantelor publice, fiind abrogate HG nr. 109/2009 privind organizarea si functionarea ANAF, precum si HG nr. 110/2009 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale a Vamilor, arata sindicatul într-un comunicat.

„Problema este ca s-au desfiintat unele structuri si înfiintat altele, fara sa se comunice angajatilor deciziile de numire pe noile functii si noile atributii. În aceste conditii, nimic nu s-a mai miscat prin Directiile Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale si aparatul central al fostei autoritati vamale. Practic, de la 01 august a.c. pâna la îndeplinirea formalitatilor de organizare si de resurse umane nu mai avem control la produsele accizate, nu mai avem supraveghere vamala si nici încasari ale creantelor” , precizeaza reprezentantii „Pro Lex”.

Joi, spre exemplu, s-a refuzat plata unor importante sume de bani datorate statului de catre debitori, în baza unor titluri executorii, pe motivul ca nu se stie daca conturile bancare mai sunt valabile, mai spun ei, adaugând ca situatia creata putea fi evitata daca ANAF ar fi prevazut o prevazut o perioada tranzitorie pâna la preluarea si încadrarea efectiva a personalului vamal pe noile functii, asa cum a propus sindicatul.

Potrivit HG nr. 520/2013, ANAF asigura „administrarea impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor venituri bugetare date prin lege în competenta sa, aplicarea politicii si reglementarilor în domeniul vamal si exercitarea atributiilor de autoritate vamala, precum si controlul operativ si inopinat privind prevenirea, descoperirea si combaterea oricaror acte si fapte care au ca efect evaziunea fiscala si frauda fiscala si vamala, precum a altor fapte date prin lege în competenta sa”.

Romeo-Florin Nicolae, care conducea Autoritatea Nationala a Vamilor, a fost numit, joi, de premierul Victor Ponta  la conducerea nou-înfiintatei Directii Generale de Antifrauda Fiscala, coordonate de ANAF.

Guvernul a avizat, la sfârsitul lunii iunie, înfiintarea Directiei Antifrauda, care va functiona inclusiv sub supravegherea Parchetului de cercetare penala, prin preluarea activitatii Autoritatii Nationale a Vamilor si Garzii Financiare.

În primavara acestui an, premierul a anuntat ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Garda Financiara si Directia de Control Vamal vor fi reorganizate într-o Directie Antifrauda, care se va ocupa tintit de combaterea evaziunii fiscale la accize, legume-fructe si alte produse, nu de „buticul din colt”.

El a aratat ca doreste ca noua Directie Antifrauda sa lucreze ca un „DNA al Fiscului” si sa aiba inclusiv competente de cercetare penala, sub îndrumarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT). Laura Mitran, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie