S-a inventat codul imposibil de spart

 

Cu ajutorul mecanicii cuantice, fizicienii creaza noi protocoale de securizare a datelor, pe care nici macar NSA nu le poate sparge.

coduri imposibil de spartStirile care au venit în ultima perioada de la Moscova au fost dominate de Edward Snowden, cel care a facut publice documente secrete ale statului american si care cauta azil în Rusia. Între timp, în acelasi oras, dar cu mai putina pompa, doctorul Nicolas Gisin îsi explica saptamâna trecuta solutia tocmai pentru problema securitatii datelor pe care Swnoden a adus-o în discutie: criptarea datelor care este imposibil de spart acum si va ramâne asa si în viitor.

Gisin este un fizician elvetian si un pionier al explorarii si manipularii lucrurilor minuscule, precum atomii si fotonii. În 2001, Gisin a pus bazele companiei ID Quantique cu scopul de a transforma fenomenele stranii ce se gasesc în lumea cuantica în aplicatii comerciale. În ultimii zece ani, tehnologiile cuantice s-au maturizat atât de mult încât pot oferi o serie de beneficii practice, de tipul criptarii de date pe care ID Quantique o furnizeaza catre diferite banci si guverne – securizare a datelor care este practic imposibil de spart.

„Suna ca si cum ar fi o magie cuantica în aceasta noua tehnologie, dar bineînteles ca nu este nimic magic, ci doar stiinta foarte moderna“, spune Gisin. Dar alaturi de comunicarea clasica si metodele de criptare, ar putea deveni magica. Criptografia clasica se bazeaza, în general, pe algoritmi care genereaza chei de criptare si de dectriptare aleatorii, care sa permita expeditorului sa codifice un mesaj si destinatarului sa îl decodifice la celalalt capat. Daca o terta parte (cunoscuta sub denumirea de adversar în limbajul securizarii datelor) obtine o copie a acestei chei, acea persoana poate face o copie a mesajului transmis si îl poate descifra, sau – cu destul timp si putere de calcul – poate folosi niste algoritmi puternici sa sparga aceasta cheie de decriptare (asta fac deja NSA si alte agentii secrete din jurul lumii). Dar magia cuantica a lui Gisin patrunde în cele mai ciudate fenomene cunoscute ale lumii cuantice pentru a transmite chei de criptare ce nu pot fi copiate, furate sau sparte fara a face cheia inutila.

Principala unealta cuantica pusa la lucru în schemele de comunicare cuantica ale ID Quantique este cunoscuta sub denumirea de „încurcatura“, un fenomen în care doua particule – în acest caz fotoni individuali – sunt plasati într-o stare corelata. Sub legile mecanicii cuantice, acesti doi fotoni „încurcati“ sunt legati inexplicabil; o schimbare în starea unuia dintre fotoni va afecta si starea celuilalt, indiferent daca sunt unul lânga celalalt, în camere separate sau în parti opuse ale planetei. Unul dintre acesti fotoni „încurcati“ este trimis de la expeditor la destinatar, asa încât fiecare are în posesie un foton. Acesti fotoni nu sunt codati cu orice informatii utile – informatia este codata folosind metode clasice de criptare – ci cu o cheie de decriptare creata de un generator de numere aleatorii.

Orice adversar ar trebui sa se plaseze între expeditor si destinatar la momentul potrivit pentru a intercepta acest foton cu cheia de decriptare si chiar daca reuseste nu va avea acces la informatii utile. Datorita legilor mecanicii cuantice, orice manipulare a fotonului în tranzit va schimba starea fotonului „încurcat“ care se afla în posesia expeditorului, dând astfel un semnal de alarma. În aceasta situatie, expeditorul poate renunta la cheia interceptata si va genera alta.

Ideea criptografiei cuantice nu este noua, dar dezvoltarea sa în lumea reala, nu într-un mediu de laborator, este ceva care de abia acum începe sa prinda contur. Lista de clienti a ID Quantique include o serie de guverne si institutii financiare a caror nume nu pot fi divulgate. Alexandru Urzica, capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie