Românii, codasii Europei la consumul de carne
Suntem codasii Europei la consumul de carne. Chiar daca mai bine de trei sferturi dintre români manânca preparate din carne aproape zilnic, ei aleg produsele ieftine.
Carnea de pui este în topul preferintelor românilor. Ca sa încurajeze consumul si reduca evaziunea fiscala, guvernatii se gândesc sa micsoreze TVA-ul în sectorul de carne. Producatorii promit si ei preturi mai mici la raft.
Daca la consumul de pâine suntem pe primele locuri în Uniune – asta pentru ca în tara noastra pâinea este ieftina – la capitolul carne ne situam la polul opus. Manâncam carne putina si alegem produsele ieftine si de o calitate frecvent criticata de nutritionisti. În topul preferintelor sunt: kaiserul, crenvursti si pateul de porc.
Un român manânca într-un an 60 de kilograme de carne de porc, fata de un european care consuma 85 de kilograme, iar consumul de mezeluri abia depaseste 10 kilograme în tara noastra, nici jumatate fata de media Uniunii Europene.
Evaziunea fiscala în acest sector este de doua miliarde de euro, estimeaza specialistii. Peste 60% din produsele din carne comercializate în România ajung pe piata neagra.
Daca reducerea TVA-ului la pâine de la 24 la 9% aduce mai multi bani în vistieria statului, guvernatii se gândesc sa aplice un TVA mai mic si pentru carne, iar producatorii promit ca vor taia din preturile la raft tot 15 procente.
Economia ar fi substantiala. Un kilogram de pulpa de porc costa astazi 24 de lei. Ar fi cu aproape 4 lei mai ieftina, daca taxa pe valoarea adaugata ar fi de 9 procente.
Legumele si fructele sunt urmatoarele alimente pe lista Guvernului de reducere a TVA-ului. antena3.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!