Proiectul privind Agentia de Autostrazi va trece prin Guvern in 28 august

 

Proiectul privind înfiintarea Agentiei de Autostrazi trebuie sa obtina avizul de la Ministerul de Justitie si ar putea trece prin Guvern în data de 28 august, a declarat miercuri, la Digi 24, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, Dan Sova.

dan sova„Agentia Nationala de Autostrazi ne-am propus sa o trecem pe data de 28 august prin Guvern. Mai are de trecut avizul Ministerului Justitiei. Sunt câteva preasezari acolo, pentru ca în domeniul infrastructurii mari sunt chestiuni delicate legate de concesiuni, de preluari de contracte de administrare, de contracte cu finantatori institutionali foarte mari, cu bancile, de preluari de datorii, de obligatii, de mii de litigii. Sunt o serie de chestiuni organizatorice. Ideea Agentiei de Autostrazi e sa ne ducem si noi pe modelul european. În toate tarile europene exista o institutie, fie ca este autoritate, agentie sau companie care se ocupa de autostrazi si o alta institutie, autoritate, agentie, companie, care se ocupa de drumurile nationale. Acelasi lucru îl facem si noi acum”, a explicat Dan Sova.

Acesta a precizat însa ca autostrazile aflate în constructie vor ramâne la compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) pâna la finalizare.

„Autostrazile care se afla în constructie aferente exercitiului financiar 2007-2013 vor ramâne în continuare la CNADNR pâna la finalizare, deoarece CNADNR este beneficiarul de fonduri europene înregistrat la Comisie pentru 2007-2013. Pe masura ce se termina, vor fi transferate si ele la Agentie. Agentia de Autostrazi se ocupa din punct de vedere financiar de absorbtia fondurilor europene si de proiectele 2014-2020, de toate contractele de concesiune, de autostrazile construite din alocatii de la bugetul de stat. Trec, de asemenea, toate cele construite pe POS-T si finalizate. Noi nu prea avem, noi avem mai mult pe BEI (Banca Europeana de Investitii n.r), BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare n.r) si fondurile ex-ISPA, fondurile de preaderare, cum sunt Timisoara-Arad, Bucuresti-Constanta; Bucuresti-Pitesti, Bucuresti-Ploiesti sunt terminate si trec la Agentia de Autostrazi. Ideea este ca va mai dura probabil un an, sau doi sau trei pâna se vor termina toate autostrazile contractate pe exercitiul financiar 2007-2013, pâna vor trece în partea cealalta. Oricum, orice proiect nou de acum încolo, exceptând Sebes-Turda, care e pe 2007-2013, orice proiect nou pe fonduri europene 2014-2020 se va derula prin noua Agentie de Autostrazi, urmând ca si celelalte sa se alature pe masura ce se termina”, a mai spus Dan Sova.

Potrivit unei Ordonante discutate marti de Guvern, „înfiintarea Agentiei Nationale de Autostrazi se face prin reorganizarea CNADNR prin modalitatea divizarii partiale a Companiei”.

Finalizarea procedurilor, cu preluarea atributiilor prevazute de lege a patrimoniului si personalului necesar, se va încheia la 10 ianuarie 2014, dupa încheierea exercitiului financiar anual al CNADNR, conform sursei citate.(AS-editor: Nicoleta Gherasi), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie