Libertatea de exprimare. Punctul de vedere al Asociatiei Magistratilor din România

 

Asociatia Magistratilor din România a publicat miercuri, 31 iulie 2013, urmatorul comunicat, cu motto-ul „Decât un guvern fara presa, prefer o presa fara guvern”, Thomas Jefferson: Asociatia Magistratilor din România, asociatie profesionala, nationala, apolitica, de utilitate publica, în numele magistratilor pe care îi reprezinta, solicita sa se ia act de delimitarea ferma de orice act, actiune, demers, în orice modalitate, din partea oricarei persoane sau institutii din launtrul sistemului judiciar ori din afara lui, prin care se aduce atingere unui drept sacru reglementat constitutional (art. 30) privind libertatea de exprimare si interzicerea oricarui fel de cenzura.

asociatia magistratilor din romania AMRAMR considera ca edificarea statului de drept presupune consolidarea tuturor coordonatelor care îl definesc, ca atare si garantarea principiilor democratice consfintiite prin legea fundamentala si normele internationale recunoscute de România.

Justitia este chemata sa rezolve conflictele existente în societate si în niciun caz sa le genereze, iar comportamentul generat de interese personale si afisat public de unii reprezentanti de la vârful sistemului judiciar poate conduce la concluzia eronata ca acesta apartine justitiei în ansamblul ei.

Asociatia Magistratilor din România este categoric împotriva oricarei tendinte, din partea oricui, de îngradire a libertatii de exprimare, principiu de baza al democratiei, având încredere ca aceasta va fi exercitata cu buna credinta si responsabilitate asumata.

Independenta justitiei este un principiu constitutional care garanteaza actul de dreptate în beneficiul cetateanului si nu o marota care sa fie invocata oricând, de oricine si în orice circumstante, cu atât mai mult de alesii din justitie (!?) selectiv si discretionar ori din interese particulare.

Rolul mass media de a strânge si transmite informatii catre public, despre orice domeniu, nu poate fi supus cenzurii, iar acreditarea ideii ca justitia poate ramâne în afara interesului manifestat cu profesionalism de presa, sub toate formele ei, ar putea conduce la concluzia ca se ascunde criticilor sociale sub pretextul afectarii independentei ei.

AMR întelege si respecta menirea presei într-o societate democratica, apreciaza rolul sau în serviciul publicului, si considera ca remedierea posibilelor erori, a unor eventuale încalcari de norme deontologice, nu poate fi sursa de cenzura si invocata ca temei pentru hartuirea omului de presa oricare ar fi acesta.

Judecator, conf. univ. dr. Dan Spânu
Presedintele Asociatiei Magistratilor din România
juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie