Dupa sprijinul acordat termocentralelor vine marirea facturilor

 

Transelectrica are costuri mai mari cu vreo 64 milioane lei decât cele bugetate pentru achizitia serviciilor tehnologice de sistem, dupa ce Guvernul a decis, în aprilie, preluarea cu prioritate a unor cantitati de energie termo în sistemul energetic, ne-au spus surse din companie. Transportatorul de energie si-a facut calculele si a constatat ca trebuie sa ceara, cât de curând, o majorare de tarif de peste 2-3%, mai spun sursele noastre.

factura-factoringPotrivit unor surse din ANRE (reglementatorul pietei de energie), Transelectrica nu a formulat oficial cererea de majorare de tarif, dar sunt discutii în acest sens. Sursele noastre din ANRE afirma ca majorarea tarifului de transport va fi de circa 1% pentru acoperirea costurilor suplimentare ale Transelectrica SA cu serviciile de sistem, nivel care va avea o influenta nesemnificativa asupra facturilor finale.

Astfel, în perioada mai – decembrie 2013, Transelectrica trebuie sa achizitioneze 1,9 milioane MWh la un pret de 52,54 de lei/MWh de la Complexul Energetic Hunedoara, la care se adauga 2,2 milioane MWh de la Complexul Oltenia, la un pret de 23,29 de lei/MWh. În total, Transelectrica va plati aproximativ 160 milioane de lei (47 milioane euro) pentru a sustine activitatea productiei de energie pe baza de carbune, cea mai scumpa din piata.

Serviciile de sistem sunt, de fapt, o taxa pe rezervarea de capacitati, adica pe grupurile energetice care stau la dispozitia Dispecerului Energetic National, responsabil cu echilibrarea sistemului.

Hotarârea de Guvern 138/2013, adoptata în luna aprilie, prevede acordarea accesului garantat la retele pentru electricitatea produsa la Mintia (Complexul Hunedoara), care îi asigura functionarea continua la o putere de 200 MW. Acces garantat are si Complexul Oltenia pentru o putere de 500 MW.

Complexul Hunedoara are obligatia de a furniza servicii tehnologice de sistem catre Transelectrica la o putere de 400 MW, iar Complexul Oltenia – la o putere de 600 MW. Aceste masuri sunt aplicate doar în perioada 15 aprilie 2013 – 1 iulie 2015.

La vremea respectiva, reprezentantii Complexului Oltenia spuneau ca masura este necesara pentru ca societatea a ajuns sa functioneze efectiv „dupa cum bate vântul”, adica porneste si opreste unitatile de productie în functie de activitatea centralelor eoliene. Ei au mai afirmat ca societatea face gratis echilibrarea centralelor eoliene, cu costuri foarte mari si riscuri tehnologice.

La rândul sau, Complexul Hunedoara, cea mai scumpa unitate din piata noastra de energie, nu are cum sa-si valorifice electricitatea pe piata libera la un cost de productie de 300 de lei/MWh, în conditiile în care tranzactiile de pe OPCOM nu au depasit 180-190 de lei/MWh în ultimele luni. Alina Toma Vereha, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie