Cine ocoleste medierea risca sa fie amendat

 

Toti cei care vor sa-si transeze neîntelegerile în instanta sunt obligati începând de joi sa mearga mai întâi la mediator. Prima sedinta este gratuita, dar cei care o refuza risca amenzi de pâna la 1.000 de lei.

mediere in romaniaÎncepând de joi, nimeni nu va mai putea ajunge în instanta daca nu merge înainte la mediator. O prima sedinta de informare la mediator înainte de transarea unei dispute printr-un proces, în cauzele care privesc litigiile de munca, divorturi, partaje de bunuri comune, dar si malpraxisurile este obligatorie, atrag atentia autoritatile.

În plus, prin fata mediatorilor vor trece si persoanele care au savârsit unele infractiuni penale: loviri, distrugeri, dar si unele cazuri de viol. Este bine de stiut ca aceasta prima sedinta de informare este gratuita. “Partile implicate în conflict pot merge totusi în instanta daca asta îsi doresc cu adevarat. Trebuie doar sa aiba la ele dovada participarii la o întâlnire cu un mediator, respectiv un certificat eliberat de acesta, pe care îl vor prezenta judecatorilor. Numai astfel actiunea civila poate continua”, au explicat specialistii în drept.

Cei care refuza vizita la mediere risca amenzi

Daca una dintre parti refuza sa participe la sedinta de informare, nu raspunde invitatiei sau nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, se întocmeste un proces-verbal, care va fi depus la dosarul instantei, au mai explicat specialistii. Acestia risca însa amenzi cuprinse între 100 si 1.000 de lei.

Gabriela Mihut, purtatoarea de cuvânt a Consiliului de Mediere, este de parere ca cei mai multi dintre români vor prefera sa-si rezolve problemele la mediator.

„Cresterea substantiala a taxelor de timbru, precum si termenele îndelungate în instante fac ca apetitul justitiabililor pentru mediere sa creasca (…) În plus, clientii care participa la mediere economisesc pâna la 90-95% din costurile unui proces“, a explicat Mihut. Aceasta a precizat ca procedura de informare privind medierea nu poate depasi 15 zile.

Onorariul se negociaza

Daca dupa prima vizita la mediator – care este gratuita – partile implicate hotarasc sa încerce solutionarea conflictului prin mediere, acestea vor putea negocia taxa pe care o vor plati mediatorului. Potrivit legii, onorariul trebuie sa tina cont de natura si de obiectul conflictului. Tarifele practicate pornesc de la 500 de lei/sedinta pentru rezolvarea unui conflict civil si pot ajunge pâna la 4.000 de lei, daca este vorba despre drepturile de proprietate intelectuala.

În cazul unui divort, tarifele pornesc de la 250 de lei si ajung chiar si la 1.000 de lei în cazul în care este vorba despre un divort cu partaj. În cazul unei succesiuni, tarifele variaza între 250 si 500 de lei.

Medierea, posibila si în timpul procesului

Mediatorul este obligat sa pastreze confidentialitatea discutiilor, fara sa încerce sa impuna sau sa sugereze solutii la problema partilor aflate în conflict. În cazul în care mediatorul încalca normele prevazute de Regulamentul de organizare, el poate sa raspunda disciplinar, material sau chiar penal, explica reprezentantii Consiliului de Mediere.

„Sunt persoane care nu vor sa formuleze plângeri la instanta, pe motiv ca nu doresc sa se expuna public. Rolul mediatorului este de a ajuta partile implicate sa comunice între ele si de a le sprijini în gasirea unei solutii care apartine în mod exclusiv acestora. Se poate opta pentru mediere în orice moment al procesului. Daca partile implicate doresc sa continue procedura de mediere, iar conflictul dintre parti se solutioneaza, atunci pe baza adeverintei eliberate, instanta este obligata sa închida cauza cu mentiunea ca litigiul a fost solutionat prin mediere“, au mai precizat specialistii în drept.

Medierea violului, doar pentru latura civila

Intrarea în vigoare a Legii Medierii pentru cauzele penale a stârnit reactii dure în rândul opiniei publice. În timp ce mediatorii puneau pe tapet varianta împacarii partilor aflate în conflict, dar si „avantajele medierii“ înainte de judecarea cauzei în instanta, Organizatiile pentru drepturile femeilor protestau, în februarie 2013 în Capitala, dar si în Timisoara, pentru a cere eliminarea violului din Legea Medierii.

„Medierea nu face decât sa perpetueze mentalitatea ca se poate cadea la pace cu agresorul si ca agresorul îsi poate cumpara libertatea. Mai mult, conduce la situatia în care victima este obligata sa retraiasca oroarea violului“, explica reprezentantii organizatiilor.

„S-a înteles gresit ca victima unui viol trebuie sa recurga în mod obligatoriu la sedinta de mediere pentru a se împaca cu autorul infractiunii de viol. Ceea ce este obligata persoana vatamata este sa recurga la sedinta de informare în care are posibilitatea sa afle daca doreste si o alta actiune decât cea a instantei si Parchetului pentru a obtine solutia pe care o doreste. A nu se întelege ca poate sa se obtina pe calea medierii condamnarea autorului faptei. Aceasta este atributia autoritatilor. Sunt doua variante: se poate face medierea doar cu privire la latura civila pentru a se obtine despagubiri sau se poate pune în discutie continuarea sau renuntarea la a mai formula plângere penala. Dar toate acestea le poate face partea vatamata fara sa fie fortata sau fara sa i se induca aceasta idee“, a explicat la acea vreme Gabriela Mihut, purtatoarea de cuvânt a Consiliului de Mediere.

8.000 de mediatori în toata tara

În România exista 8.000 de mediatori autorizati. Datele lor de contact pot fi gasite pe site-ul Consiliului de Mediere unde este afisat tabloul mediatorilor autorizati, dar si la sediile instantelor din întreaga tara.

Cine trebuie sa mearga la mediator

Potrivit legii, partile sau partea interesata trebuie sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, în cazul mai multor tipuri de litigii: în domeniul protectiei consumatorilor; în materia dreptului familiei, în domeniul litigiilor privind posesia, granituirea, stramutarea de hotare, precum si în orice alte litigii care privesc raporturile de vecinatate; în cazurile de malpraxis, în litigiile de munca, în litigiile civile a caror valoare este sub 50.000 de lei, cu exceptia litigiilor în care s-a pronuntat o hotarâre executorie de deschidere a procedurii de insolventa, a actiunilor referitoare la registrul comertului si a cazurilor în care partile aleg sa recurga la alte proceduri prevazute de lege. În materie penala, procedura de informare este obligatorie în cazul „infractiunilor pentru care retragerea plângerii prealabile sau împacarea partilor înlatura raspunderea penala, dupa formularea plângerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iar victima îsi exprima consimtamântul de a participa la sedinta de informare împreuna cu faptuitorul“, se arata în lege. Mara Raducanu, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie