Bancile din România, printre “campioanele europene” la categoria comisioane de administrare si retragere
Într-o tara în care bancile stabilesc recorduri mondiale în privinta comisioanelor de retragere si te taxeaza inclusiv daca vrei sa vezi câti bani ai în cont, ar fi un lucru de bun simt ca ATM-urile sa te anunte ce comision ai de platit sau macar ca ai ceva de platit.
Mai bine de 85% din tranzactiile efectuate în România cu cardul au loc la bancomat în conditiile în care numarul cititoarelor instalate este înca infim în comparatie cu nevoile. Deloc întâmplator, bancile din România sunt printre “campioanele europene” la categoria comisioane de administrare si retragere. Mai mult, la noi se taxeaza si operatiunea de interogare a soldului. La BRD, de exemplu, banca ce a ajuns sa detina recordul în aceasta privinta, daca vrei sa vezi câti bani ai cont, trebuie sa platesti aproximativ 0,5 euro la bancomat sau 1 euro la ghiseu. Se taxeaza totul si, din pacate, nici macar nu suntem anuntati ca se întâmpla asta.
ATM-urile bancilor nu doar ca nu afiseaza valoarea comisionului dar nici macar nu anunta ca acel comision exista.
Lipsesc informatii elementare
Calculul comisionului pentru fiecare retragere nu este, ce-i drept, o practica comuna în Europa, cel putin decocamdata. Tehnologia însa exista si se dezvolta în tari ca Germania, Italia sau Marea Britanie. “O astfel de solutie poate fi adusa în România. Din punct de vedere tehnic, ar fi un singur impediment. Comisioanele nu ar putea fi calculate decât pentru cardurile emise de institutia financiara care detine bancomatul respectiv”, spune un specialist în domeniu. Mai mult, în toate tarile europene exista acele automate care permit efectuarea mai multor operatiuni cum ar fi plata facturilor sau a ratelor si care, atunci când este vorba despre retrageri de numerar, afiseaza clar comisionul. Chiar daca respectivele automate nu apartin bancilor ci unor institutii specializate în intermedierea de plati, modelul este acelasi.
Pâna sa ajungem acolo însa, poate un pas important ar fi introducerea unui simplu mesaj care sa te anunte ca respectiva tranzactie va fi comisionata. Acest lucru chiar se întâmpla în majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, nu si în România. La noi se pleaca de la ideea ca “lumea stie ca se plateste comision daca scoti de la alt bancomat”.
Gigantii nu accepta concurenta. Comision 7 lei la 100 de lei retrasi
Daca ai card la BCR, si sansele sunt destul de mari sa se întâmple asa având în vedere ca vorbim despre cea mai mare banca din România, risti sa platesti sume semnficative cu titlu de comision atunci când retragi numerar de la bancomatul altei banci. Astfel, comisionul de retragere este 1% din suma plus 6 lei ceea ce ar însemna ca la 100 de lei retrasi, lasi 7 la banca. Alaturi de BCR, pe lista cu doi membri a bancilor care percep pentru fiecare retragere o suma fixa mai mare de 2,5 lei, este BRD. A doua banca din România cere, în cazul în care clientul sau retrage bani de la bancomatul altei institutii de credit, un comision de 1%+4 lei. Aproape toate celelalte banci percep un comision de 0,5% plus 2,5 lei pentru situatia expusa mai sus.
Chiar si în ceea ce priveste comisioanele pentru retragerea de numerar de la bancomatul institutiei emitente a cardului, putem vorbi despre procente substantiale. Astfel, Volskbank, de exemplu, cere 0,5%+0,5 lei, BCR 0,25%, BRD 0,2%. Exista si exemple positive adica CEC, Banca Româneasca, Intesa Sanpaolo si Banca Transilvania care au comision 0.
Pâna la 400 de lei pierduti pe cap de familie salariata
O familie de doua persoane în cadrul careia fiecare membru câstiga câte 2.500 de lei (undeva pe media veniturilor din Bucuresti) plateste anual comisioane totale de aproximativ 200 de lei pentru doar 10 retrageri de la ATM în fiecare luna, potrivit unui calcul realizat de Capital cu date de la Finzoom. Aceasta suma include si comisionul de administrare a cardului la valoarea sa medie. Pe de alta parte, daca cele doua persoane detin un card emis de o banca a carei retea de bancomate este redusa, apare posibilitatea ca respectivele persoane sa fie nevoite sa retraga bani fie direct de la ghiseul bancii, fie de la ATM-ul altei banci. În aceasta situatie, sumele platite anual se dubleaza ajungând sa depaseasca 400 de lei.
Record mondial la comisioane
Bancile nu sunt mai “întelegatoare” nici atunci când vine vorba despre tranzactii între ele însa aceasta politica îi afecteaza, în final, tot pe clienti. Institutiile financiare din România au stabilit un record mondial în aceasta privinta. În România, comisionul interbancar în sistemele VISA si MasterCard este de 1% si respectiv 1,2%, în timp ce în tari ca Belgia, Franta, Italia Suedia, Olanda, Ungaria, Letonia sau Marea Britanie nivelul comisionului nu depaseste 0,8% . Comisioanele interbancare sunt platile realizate între bancile acceptante si bancile emitente pentru tranzactiile care presupun utilizarea cardurilor de plata. În cazul tranzactiilor la POS, comisionul interbancar este platit de banca acceptanta (care detine POS-ul aflat la comerciant) catre banca emitenta a cardului si este suportat de catre comerciant si, indirect, de catre consumatori.
Profit impresionant
Nicio alta activitate a bancilor, nici macar acordarea de credite doar cu buletinul, nu s-a dovedit mai profitabila decât emiterea de carduri. O analiza a profitabilitatii efectuata de Consiliul Concurentei arata ca rata medie a profitului înregistrata în activitatea de emitere de carduri, în perioada 2009-2011, a fost între 62,1% si 101,1%, pentru jumatate din bancile intervievate. Totodata, studiul releva ca veniturile încasate de bancile emitente din comisioanele interbancare reprezinta între 8,1% si 11,2% din totalul veniturilor din activitatea de emitere carduri. În conditiile în care din veniturile totale au fost extrase veniturile din comisioanele interbancare, peste 50% dintre bancile intervievate au înregistrat o profitabilitate între 49,0% si 79,0%. Ca urmare, activitatea de emitere a cardurilor ramâne profitabila, pentru un numar semnificativ de emitenti, chiar si în absenta comisionului interbancar. Serban Buscu, capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!