Spitalele publice vor putea avea sectii private, in care medicii sa lucreze dupa program
Spitalele publice vor putea organiza clinici sau sectii private, în care medicii sa poata lucra dupa programul de lucru din unitatea de stat, prevede proiectul privind salarizarea doctorilor, care va fi lansat în dezbatere publica de Ministerul Sanatatii.
„Vorbim despre un proiect privind cresterea veniturilor medicilor, prin care urmarim cresterea veniturilor acestora, dar si reducerea exodului, pornind de la principiul fundamental din sanatate, respectiv acela ca singurii care aduc bani în sistem sunt doctorii. Potrivit noului proiect, medicul va fi obligat sa opteze daca lucreaza cu norma întreaga, respectiv sapte ore, în spitalul public. În cazul în care a optat sa lucreze în spitalul public cu norma întreaga, atunci în aceeasi unitate sanitara va putea lucra peste programul de lucru, în sistem privat”, a explicat, miercuri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
O alta optiune a medicului ar fi sa lucreze doar câteva ore în spitalul public, iar în rest, într-o unitate sanitara privata. „Asadar, medicul care nu vrea sa lucreze în sistemul public cu norma întreaga va face publica decizia si atunci va avea dreptul sa lucreze într-un spital privat, în cel de stat ramânând doar cu norma redusa”, a mai spus ministrul Sanatatii, într-o conferinta de presa în care a vorbit despre proiectele legislative privind reforma în sistem.
În aceste conditii, pentru medicii care aleg prima varianta, respectiv aceea de a fi cu norma întreaga la stat, spitalele vor pune la dispozitia lor sectii sau paturi private.
„Fiind vorba despre un sistem privat, consultatiile în aceste sectii vor fi platite de catre pacient, în mod direct, sau prin asigurarile private ale acestuia. Tariful perceptul de unitate sanitara pentru sectia sau paturile private vor fi afisate. O cota din tariful pe care îl încaseaza medicul îl pune la dispozitia echipei cu care lucreaza, iar o parte, spitalului”, a mai precizat ministrul Sanatatii.
Nicolaescu a subliniat ca toata activitatea privata din spitalul public se desfasoara în afara programului de lucru, acest model functionând cu succes, de zeci de ani, în spitalele publice din Franta.
Din suma încasata de catre medic, 60% ramâne acestuia, 30% va reveni echipei medicale, iar 10%, spitalului, a mai spus ministrul, precizând ca numarul paturilor private nu va putea depasi 20% din totalul celor publice.
Potrivit lui Nicolaescu, acest proiect va fi aplicat mai întâi în sistem pilot, în primul semestru din 2014.
„De astazi (miercuri – n.r.), proiectul va fi pus în dezbatere publica pentru 30 de zile. Dupa aceea, vor fi analizate observatiile primite, iar de la 1 septembrie proiectul îsi va urma traseul, astfel încât pâna la sfârsitul anului sa se poata face evaluarile si modificarile astfel încât, atunci când intra în vigoare, sa fie un proiect bun”, a mai spus Eugen Nicolaescu.
În aprilie, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, declara, în emisiunea „Dupa 20 de ani” de la Pro TV, ca salariul de baza al unui medic primar din sistemul public este de 1.800 de lei, însa, printr-o noua lege ce ar putea fi aplicata din 1 ianuarie 2014, ar putea ajunge la peste 1.000 de euro.
Nicolaescu a mai spus atunci ca proiectul actului normativ respectiv vizeaza „excluderea medicului din sistem bugetar”, adica acesta „sa nu mai fie functionar public si sa traiasca cu grila respectiva”.
„Lucram la noul proiect de lege privind plata dupa performanta si competitivitate. Acest proiect este în faza foarte avansata. Astazi, spunem ca un medic lucreaza într-un spital public, atât. Este medic primar, are 1.800 de lei. Este de râs. Daca mai are timp, poate avea si un cabinet privat sau poate sa lucreze la un spital privat, doua-trei ore. Dar, din pacate, sunt foarte multe cazuri când un medic din sistemul public sta doua ore în spitalul public si pleaca în doua-trei cabinete. Dar problema este ca îsi plimba pacientul din sistemul public catre cel privat, în acesta din urma se rezolva cazurile simple, iar daca este de tratat, revine cu el în sistemul public”, a adaugat demnitarul.
Ministrul Sanatatii a explicat, în acelasi context, ca prin noua lege, medicii pot avea garantia ca muncesc în spitalul public câte sapte ore si primesc 3.000 de lei. „Medicii pot avea garantia ca muncesc în spitalul public câte sapte ore, cât prevede Codul muncii, si primesc 3.000 de lei. Dar, daca vrei sa fii numai angajatul spitalului public, poti sa vii sa lucrezi suplimentar în niste paturi private sau sectii private si îti completezi veniturile”, a mai spus Nicolaescu, precizând ca noua reglementare va permite medicilor sa opteze pentru ceea ce doresc. Elvira Gheorghita, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!