Situatia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, monitorizata de MAE

 

Ministerul Afacerilor Externe monitorizeaza constant situatia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, in cooperare cu Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si celelalte institutii relevante, pentru a asigura protectia acestora in raporturile de munca cu angajatorii straini si in conformitate cu legislatia nationala si europeana aplicabila.

maeIn acest sens, MAE foloseste informatiile transmise prin intermediul ambasadelor si atasatilor pentru afaceri sociale si de munca, pe care le obtin din contactele cu cetatenii romani, angajatorii si autoritatile statelor respective.

Pe masura liberalizarii treptate a pietelor muncii din statele UE si in perspectiva totalei liberalizari a acestora de la 1 ianuarie 2014, s-au inregistrat, mai ales in ultimul timp, sesizari numeroase fata de modul in care angajatorii respecta drepturile salariale sau alte drepturi ale muncitorilor romani (conditii de cazare, ore suplimentare, zile libere, etc.).

Din aceste motive, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul ambasadelor si oficiilor consulare ale Romaniei, a sustinut fata de autoritatile locale, in mod consecvent, principiul egalitatii de tratament intre lucratorii romani si cei ai statelor respective.

Potrivit acestui principiu, statuat ca atare in reglementarile europene si in Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, un angajat roman intr-un stat UE are aceleasi drepturi si obligatii ca si ceilalti cetateni europeni.

In ceea ce priveste eventuale situatii dificile cu care se confrunta cetatenii romani, atragem atentia asupra necesitatii unei cat mai bune informari prealabile a acestora asupra drepturilor si obligatiilor care le revin in cazul muncii in strainatate.

Sugeram, in acest sens, consultarea recomandarilor de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe si al misiunilor diplomatice, precum si Ghidurilor lucratorului roman, editate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Ministerul Afacerilor Externe descurajeaza categoric munca la negru, care reprezinta o incalcare a legislatiei statelor gazda si ii expune pe cetatenii romani la riscuri crescute privandu-i de drepturile legale cuvenite angajatilor.

In cazul in care le sunt incalcate drepturile, recomandam cetatenilor romani sa se adreseze neintarziat ambasadelor sau consulatelor, care pot oferi recomandari asupra modului de actiune potrivit legislatiei locale, cat si agentiilor de munca si sindicatelor din tarile respective, care ofera consultanta specializata.

Ministerul Afacerilor Externe ofera, prin intermediul ambasadelor si oficiilor consulare, asistenta cetatenilor romani aflati in diferite situatii dificile, dar in cazul problemelor de munca, aceasta nu poate inlocui dialogul cu autoritatile si recomandarea catre cetateni de a initia actiuni in justitie la instantele specializate in litigii de munca din statele respective. O altfel de implicare excede competentele diplomatice sau consulare.

Referitor la cazul celor doi cetateni romani, angajati ai santierului naval Meyer, decedati in urma intoxicarii cu monoxid de carbon intr-un incendiu din orasul Papenburg, la 13 iulie 2013, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Berlin, a intervenit pe langa firmele implicate in angajarea acestora, inca de la momentul in care a fost informat de producerea tragediei.

Reprezentanti ai Ambasadei Romaniei la Berlin au luat imediat legatura cu santierul naval Meyer si cu firma de recrutare a personalului SDS GmbH Emden, si s-au deplasat la Papenburg pentru a clarifica conditiile de munca si viata ale lucratorilor romani si pentru a acorda asistenta consulara acestora. Pe langa asistenta consulara specifica acordata in asemenea situatii, Ambasada a anuntat si familiile victimelor de tragedia produsa.

Un diplomat al Ambasadei s-a deplasat in orasul Papenburg, unde a discutat cu o mare parte din cetatenii romani angajati in prezent pe santierul Meyer, cu reprezentanti ai conducerii santierului naval Meyer si a firmei germane SDS GmbH Emden, care s-a ocupat de recrutarea si aducerea la munca pe acest santier a muncitorilor romani. In cadrul discutiilor au fost evaluate conditiile de munca, salarizare, cazare, protectie sociala si de sanatate etc.

Cetatenii romani care au discutat cu reprezentantul Ambasadei s-au declarat multumiti de veniturile realizate, stabilite in functie de vechime si de orele lucrate, precum si de conditiile de cazare si de asigurare medicala de care beneficiaza.

De altfel, multi dintre acestia au aratat ca lucreaza pe acest santier naval de circa 7 ani. La randul lor, reprezentantii santierului naval Meyer au apreciat calitatea lucratorilor romani si au exprimat interesul pentru continuarea cooperarii cu acestia.

Ambasada Romaniei la Berlin va mentine contactul, in egala masura, cu muncitorii romani, dar si cu conducerea firmei, si are in vedere organizarea unei noi vizite la santierul naval Meyer, pentru a se asigura ca lucratorii romani beneficiaza in continuare de conditii normale de viata si munca. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie