Sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata, in cazul neparticiparii la sedinta de informare despre mediere, in vigoare de joi, 1 august

 

Dispozitiile referitoare la sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare în judecata daca nu se face dovada participarii la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii pentru acele domenii care fac obiectul procedurii prealabile obligatorii intra joi în vigoare.

respinsÎncepând cu 1 august, o parte din actiunile depuse vor fi respinse de instantele de judecata daca înainte de începerea procesului partile nu vor face dovada participarii la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii.

Consiliul de Mediere anunta miercuri, printr-un comunicat semnat de purtatorul de cuvânt, Gabriela Gyongy Mihut, ca 1 august 2013 reprezinta un moment important pentru România, cetateni si mediatori, datorita schimbarii în derularea proceselor.

„Începând cu data de 1.08.2013 cetatenii vor trebui sa ataseze cererilor de chemare în judecata certificatul de informare sau procesul-verbal de informare eliberat de catre un mediator sub sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare în judecata pentru acele domenii care fac obiectul procedurii prealabile obligatorii a informarii privind medierea. Cu aceasta ocazie cetatenii vor avea oportunitatea sa afle faptul ca recurgând la mediere vor fi exonerati de obligatia platii taxei de timbru, aspect care nu trebuie neglijat având în vedere cresterea semnificativa a acestora în luna iunie 2013”, se arata într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES de Consiliul de Mediere.

Sursa citata precizeaza ca pentru situatiile în care procesele se afla pe rolul instantelor de judecata, daca partile au ajuns la un acord în fata mediatorului, taxa de timbru platita se restituie iar judecarea cauzei sau cercetarea penala se suspenda.

Dispozitiile art. 2 alin. 1 indice 2 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare în judecata în cazul în care nu se face dovada participarii la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii intra în vigoare la 1 august astfel cum a fost stabilit prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4/2013.

Dispozitiile referitoare la sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare în judecata se aplica numai proceselor începute dupa data de 1 august.

Potrivit legii, dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea, iar daca una dintre parti refuza în scris participarea la sedinta de informare, nu raspunde invitatiei ori nu se prezinta la data fixata, se întocmeste un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei.

Instanta va respinge cererea de chemare în judecata ca inadmisibila în caz de neîndeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea anterior introducerii cererii de chemare în judecata sau dupa declansarea procesului, pâna la termenul dat de instanta în acest scop.

Sedinta de informare trebuie finalizata în maximum 15 zile calendaristice de la data solicitarii acesteia mediatorului iar serviciile astfel prestate sunt gratuite.(AS – autor: Madalina Cochinescu, editor: Antonia Nita), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie