Proiectul privind malpraxisul medical finalizat. Medierea prealabila se va realiza in cadrul institutelor regionale sau judetene de medicina legala
Proiectul de lege privind raspunderea civila vizeaza proceduri simplificate pentru pacienti, costuri reduse si garantia, în cazul în care se adevereste ca a fost vorba de malpraxis, ca pacientul va fi si despagubit de asigurator, a declarat miercuri ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Printre noutatile din proiect, prezentate de ministru într-o conferinta de presa, se numara si faptul ca pacientul va primi obligatoriu din partea spitalului unde este reclamat malpraxisul toate documentele medicale referitoare la cazul relatat.
O alta noutate importanta este aceea ca pacientul nu va mai astepta ani de zile ca o instanta de judecata sa se pronunte pentru a fi despagubit, deoarece în proiectul de lege a fost introdusa procedura de solutionare amiabila, a aratat Nicolaescu.
„Prin aceasta procedura, care nu poate dura mai mult de sase luni, pacientul va beneficia de o consultanta a unuia sau mai multor experti, gratuit, va putea sa-si exprime pozitia, pentru ca operatiunea de mediere prealabila se va realiza în cadrul institutelor regionale sau judetene de medicina legala”, a explicat oficialul.
El a adaugat ca, în cea mai mare parte, costurile întelegerii prealabile, dar mai ales costurile cu expertii vor fi suportate de asiguratori, pentru ca pacientul sa fie protejat când îsi cere drepturile.
În proiectul de lege este prevazuta si o clauza de anterioritate, în sensul în care medical este asigurat pentru incidentele petrecute pâna la trei ani înaintea încheierii contractului de asigurare.(AS – operator: Gabriela Ciuca, autor: Cornelia Stanciu, editor: Antonia Nita), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!