Omar Hayssam vrea sa-i fie redeschise toate dosarele

 

Omar Hayssam a aratat miercuri, la Tribunalul Bucuresti, unde se judeca propunerea de arestarea preventiva a lui pentru înselaciune si delapidare, ca solicita atât justitiei române, cât si autoritatilor internationale, sa-i fie redeschise toate dosarele, pentru „aflarea tuturor adevarurilor”.

omar hayssam1Hayssam a fost adus miercuri la Tribunalul Bucuresti pentru judecarea propunerii de arestare preventiva facuta de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) în dosarul în care este acuzat de înselaciune si delapidare.

În sala de judecata, el a aratat ca este înca traumatizat în urma actiuni de aducere a sa în România si ca mai vrea timp pentru angajarea unui avocat si pentru pregatirea apararii.

Hayssam a mai spus, raspunzând la întrebarile instantei, ca abia în cursul zilei de marti a a putut lua legatura cu familia sa si ca tot marti i-a fost adusa la cunostinta citatia în acest dosar.

„Vreau redeschiderea tuturor dosarelor mele, pentru aflarea tuturor adevarurilor. În acest dosar nu stiu despre ce este vorba”, a mai declarat Hayssam, în sala de judecata.

Judecatoarea cazului, Brândusa Elena Gheorghe, i-a atras atentia lui Hayssam ca are cunostinta despre ce este vorba în acest dosar, ca initial a participat la actele de urmarire penala si ca a dat inclusiv o declaratie în fata procurorilor, în faza de urmarire penala, iar ulterior a decis sa paraseasca România.

„Exact, sincer, va spun nu stiu continutul dosarului sau despre ce este vorba”, a replicat Hayssam.

În final, acesta a declarat, în fata magistratului, ca a cerut justitiei române si autoritatilor internationale „redeschiderea dosarelor”. „Sa se rejudece, ca sa pot aduce probe, sa arat toate adevarurile, sa se stie tot”, a mai spus Hayssam.

Procurorul prezent la sedinta a aratat ca cererea de acordare a unui termen este admisibila, iar în acest context instanta a admis-o, cu amendamentul de a acorda un termen foarte scurt, respectiv de doar doua zile, când Hayssam va fi adus din nou la tribunal, pentru judecarea propunerii de arestare.

Omar Hayssam a insistat în fata instantei sa se acorde un termen mai lung, pe motiv ca în cele doua zile nu ar avea cum sa rezolve problema angajarii unui aparator ales, în conditiile în care dreptul sau la vizita s-a consumat marti, când si-a vazut familia, iar în plus nu are nici telefon mobil, de pe care sa poata lua legatura cu avocatii sau familia.

Instanta si-a mentinut pozitia, astfel ca propunerea de arestare preventiva în acest caz va fi luata în discutie vineri.

Procesul în care Hayssam este judecat pentru delapidare si înselaciune a avut termen si pe 23 iulie, când sirianul nu a fost adus la instanta pentru ca nu a putut fi citat, magistratii nereusind sa afle locul în care acesta era detinut. Instanta a stabilit atunci doua termene, respectiv unul în 31 iulie, pentru propunerea de arestare facuta de DIICOT pe numele lui Omar Hayssam si a fratelui sau Mohamad în acest caz, iar un altul pe fond, în 9 septembrie.

Omar Hayssam a fost trimis în judecata de procurorii DIICOT, în acest dosar, în octombrie 2012, alaturi de fratele lui, Mohamad Omar, cumnatul sau, Mihai Nasture, si doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteuca si Doina Farladanschi, fiind acuzati de înselaciune si delapidare.

Purtatorul de cuvânt al DIICOT, procurorul Nadina Spînu, a declarat pe 19 iulie, pentru MEDIAFAX, ca în dosarul de delapidare s-a cerut, la trimiterea cazului în judecata, arestarea preventiva a lui Omar Hayssam pentru infractiunile de care este acuzat.

Spânu a spus ca la termenele anterioare nu s-a putut discuta aceasta solicitare, din cauza ca Hayssam nu a fost prezent si nu a putut fi citat corespunzator.

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, în lipsa, în trei dosare, la 20 de ani, 16 ani si, respectiv, trei ani, pentru rapirea celor trei jurnalisti, înselaciune în cazul „Volvo” si fraude în cauza „Foresta Nehoiu”.

Hayssam este judecat si pentru trecerea frauduloasa a frontierei de stat, alaturi de fratii acestuia, Mukhles si Mahmoud, si de omul de afaceri Mustafa Tartoussi.

În acest dosar, în 8 octombrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de închisoare cu executare pentru trecerea frauduloasa a frontierei, în timp ce Mustafa Tartoussi, Mukhles si Mahmoud Omar, acuzati ca i-ar fi înlesnit fuga din tara, au fost achitati.

Condamnarea dispusa în cazul lui Hayssam a fost contopita cu cea de 20 de ani primita anterior pentru terorism, urmând sa execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare.

Sentinta nu este definitiva, fiind atacata cu recurs la Înalta Curte de Casatie si Justitie. Instanta a stabilit urmatorul termen în dosar la 12 septembrie.

Hayssam este vizat si într-un dosar de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), privind privatizarea IPRS Baneasa, cauza vizând depunerea mai multor înscrisuri false referitoare la experienta si capacitatea financiara a firmei reprezentate de sirian, pentru a putea participa la procedura.

Catalin Lupasteanu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie