Lista datornicilor la stat a fost publicata de Fisc

 

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat astazi pe pagina sa de internet lista cu contribuabilii care au restante la bugetul general consolidat al statului la 30 iunie 2013.

DatoriiPublicarea listei se face in baza Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.

Lista datornicilor a fost publicata pe site-ul ANAF, la categoria Informatii publice, subcategoria Obligatii restante la bugetul de stat. Informatiile sunt prezentate in functie de marimea contribuabililor, astfel ca Fiscul pune la dispozitia contribuabililor doua motoare de cautare – unul pentru a gasi contribuabili mici si mijlocii cu datorii la bugetul de stat, iar celalalt, destinat contribuabililor mari.

In aceeasi sectiune ANAF publica separat si listele contribuabililor cu restante la bugetele de pensii, sanatate si somaj. Si in aceste situatii, contribuabilii sunt prezentati in doua zone distincte, in functie de marimea lor – mari, iar mai jos, medii si mici.

Potrivit actului normativ citat, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a aduce la cunostinta publica lista contribuabililor, persoane juridice, „care inregistreaza obligatii restante la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj, bugetul Fondului national unic pentru asigurari sociale de sanatate si la bugetele locale, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri bugetare, totalul obligatiilor bugetare datorate in anii fiscali precedenti in care s-au inregistrat obligatii restante, cuantumul obligatiilor restante, precum si modalitatea de colectare a acestora aplicata de organele competente ale autoritatilor publice sus-mentionate”.

Totusi, aceasta prevedere nu se aplica persoanelor juridice in privinta carora a fost declansata procedura reorganizarii judiciare si a falimentului.

Publicarea restantierilor este menita sa descurajeze acumularea de arierate bugetare de catre contribuabili, persoane juridice, se mai precizeaza in legea amintita.

Inainte de a fi aduse la cunostinta publica, sumele reprezentand obligatii bugetare restante vor fi notificate debitorilor de catre organele teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ale autoritatilor administratiei publice locale, dupa caz, unde acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe. In cazul contribuabililor cu sucursale si puncte de lucru, notificarea se face contribuabililor persoane juridice atat pentru activitatea proprie, cat si pentru cea a sucursalelor si a punctelor de lucru.

Legea nr. 161/2003 mai precizeaza ca actualizarea listei debitorilor si a obligatiilor restante inregistrate de catre acestia se face trimestrial, pana in ultima zi a primei luni din trimestrul urmator celui de raportare.

Trebuie sa stiti ca, in termen de 15 zile de la achitarea integrala a obligatiilor datorate Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si autoritatilor administratiei publice locale, dupa caz, fiecare creditor bugetar opereaza modificarile la fiecare debitor care si-a achitat aceste obligatii. Roxana Neagu, aocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie