Care sunt cele mai protejate societati de asigurare
Rezervele, reasigurarea si, în cazuri critice, nivelul de lichiditati disponibil în banci si casierii sunt cei mai importanti trei indicatori care definesc gradul de siguranta al unei societati de asigurare. Capital a realizat un top în functie de acesti parametri
Societatile de asigurare din România s-au protejat, în 2012, mai mult decât au facut-o în anii precedenti. Ele au cumparat mai multa reasigurare, au constituit ceva mai multe rezerve si, în plus, au ales sa pastreze o parte mai mare a activelor în cash. Unele societati au înregistrat chiar cresteri spectaculoase, cel putin în ceea ce priveste reasigurarea. Ca pondere în totalul subscrierilor, se poate observa o crestere a primelor cedate în reasigurarea fata de 2011, de la 20% la peste 26%.
Cu mult peste aceasta medie se situeaza Uniqa Asigurari care cedeaza aproape jumatate din primele brute. Dintre celelalte societati de asigurare mari apartinând grupurilor straine, Omniasig a mai apelat la reasigurare în exact aceeasi pondere ca în 2011.
Pe de alta parte, cea mai mare crestere anuala o regasim la Astra Asigurari, care a si fost liderul pietei în ceea ce priveste primele brute subscrise în ultimii trei ani. Societatea cu capital românesc a ajuns sa cedeze aproximativ 29% din primele brute, cu putin peste media pietei. La coada clasamentului, cu o pondere neglijabila a reasigurarii se situeaza doua dintre societatile cele mai active pe zona RCA si, în cazul uneia dintre ele si pe segmentul asigurarilor de locuinta.
Este vorba despre Groupama si Euroins cu doar 9,2%, respectiv 8,8% din portofoliu reasigurat. Prin reasigurare, societatea din România transfera o parte a riscurilor, dar si a beneficiilor, catre o alta companie.
Societatea locala apeleaza la reasigurator cu acelasi scop cu care noi apelam la societatea de asigurare, adica pentru a cumpara protectie. Cea mai mare parte a primelor cedate în reasigurare sunt în zona auto si în cea a asigurarilor de locuinta.
Cash mai mult, dar neglijabil
Nivelul rezervelor, ca pondere în totalul primelor brute subscrise, nu difera foarte mult în cazul celor mai importante zece societati de asigurare din România. Ceea ce difera însa, este tipul activelor cu care sunt acoperite aceste rezerve. Ideal ar fi, ca ele sa fie acoperite cu bani cash sau cu alte active care pot fi lichidizate rapid, în cazul în care societatea trebuie sa faca o plata majora neasteptata. Totusi, potrivit datelor ASF, în 2012, doar circa 11% din rezerve erau acoperite cu cash. Si în acest caz, exista diferente semnificative de la o societate la alta.
Ca pondere în totalul activelor, în medie, cash-ul nu ocupa mai mult de 2%. Dintre numele importante, se remarca pozitiv Carpatica si Omniasig. În rest, cam toata lumea este sub medie.
11% din totalul activelor cu care societatile de asigurare acopera rezervele tehnice era reprezentat de numerar în banci sau în casierie. Serban Buscu, capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!