Prima Casa – Gura de oxigen pentru creditul in lei

 

Guvernul pare ca vrea sa sustina creditarea in moneda nationala, in conditiile in care ar putea suplimenta fondul pentru programul Prima Casa cu 1 miliard de lei. Astfel, vor fi stimulate imprumuturile in lei, ceea ce unele banci au inceput sa faca de mai multe luni.

prima casaChiar daca, in prezent, costul unui credit in lei este mai mare decat unul in euro, bancile le recomanda romanilor sa se imprumute in moneda in care sunt platiti pentru a evita riscul schimbului valutar, cu toata de cei mai multi clienti bancari optau pentru moneda europeana.

Potrivit Ancai Bidian, CEO-ul brokerului de credite Kiwi Finance, pentru un credit de 50.000 euro sau echivalentul in lei, avem o diferenta la rata de 36% in defavoarea monedei nationale. Astfel, rata lunara in lei este mai mare cu circa 300 de lei comparativ cu cea de la un credit in euro.

Pana in prezent, mai putin de 10% din totalul creditelor Prima Casa au fost acordate in lei, majoritatea romanilor optand pentru moneda europeana.

Totusi, se asteapta o scadere a dobanzilor dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus dobanda cheie la 5%.

Mai multe banci si-au epuizat plafonul anterior pentru programul Prima Casa. De acum, acestea trebuie sa se axeze doar pe creditarea in lei la primirea noului fond. Celelalte, care inca mai au bani pentru imprumuturi, vor continua sa ofere credite si in euro pana la epuizarea plafonului.

„In prezent, fondurile disponibile pentru accesarea creditelor oferite de CEC Bank in cadrul programului Prima Casa acopera cererile deja inregistrate si aflate in diverse stadii de analiza. Clientii nostri pot accesa in continuare creditele pentru investitii imobiliare, in lei si euro, aflate in oferta bancii”, au declarat pentru DailyBusiness.ro reprezentantii CEC Bank.

Potrivit acestora, in conditiile alocarii unui nou plafon de catre Ministerul Finantelor Publice, CEC Bank isi va arata interesul de a acorda in continuare credite in cadrul Programului Prima Casa si va face toate demersurile necesare in acest sens, astfel incat sa poata pune la dispozitia clientilor si acest tip de credit.

Adrian Jantea, director comercial persoane fizice in cadrul BRD Groupe Societe Generale, a declarat ca noul plafon anuntat luni arata ca programul se bucura de succes in randul clientilor.

„Creditarea in lei vs creditarea in valuta este o problema larg discutata (conform unei axiome care circula in lumea bancara, – este indicat sa te imprumuti in moneda in care esti platit). Recentele masuri de scadere a dobanzii de referinta anuntate de BNR vor incepe fara indoiala sa isi arate la un moment dat efectele si in nivelul dobanzilor practicate la creditele in moneda nationala”, a spus Jantea.

El a adaugat ca vor fi insa cateva dificultati de perceptie si analiza a pretului la nivelul clientilor, pentru ca in Romania piata imobiliara este una denominata in euro, in care tranzactiile se fac in euro.

Jantea a subliniat ca, fara indoiala, nevoia clientilor pentru achizitia unei locuinte nu va disparea, trecerea spre creditarea in lei nu va fi simpla, dar piata imobiliara si creditarea imobiliara vor avea in continuare sustinerea acestui program.

BRD a inceput sa ofera credite „Prima Casa” in lei din luna decembrie a anului trecut, dupa ce BCR a inclus in oferta aceste imprumuturi in moneda nationala cu o luna mai devreme. Mai multe banci ofera in paralele credite in lei si euro prin acest program guvernamental.

Guvernul intentioneaza sa suplimenteze plafonul pentru programul Prima Casa cu un miliard de lei, din care 300 de milioane de lei vor fi directionati catre achizitia de locuinte construite de Agentia Nationala de Locuinte (ANL), se arata intr-un proiect de hotarare lansat in dezbatere publica de catre Ministerul Finantelor Publice.

„Trecerea spre creditarea in lei nu va fi simpla” Adrian Jantea, BRD

Potrivit proiectului, rata dobanzii va fi formata din ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 2,50% pe an pentru creditele in lei. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator, insa nu include costul evaluarii imobilului, costul aferent efectuarii formalitatilor de publicitate si comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, dupa caz.

Bilantul programului

Programul Prima Casa a fost aprobat in vara lui 2009, prin Ordonanta de urgenta nr. 60/2009. Primul credit a fost acordat de BRD, pe 8 iulie 2009.

Aurel Saramet, presedintele FNGCIMM, a declarat in iunie ca autoritatile au in vedere suplimentarea fondurilor pentru programul „Prima Casa” dupa epuizarea fondurilor existente, estimata pentru septembrie-octombrie. El nu a putut spune ce sume vor fi disponibile suplimentar.

Valoarea finantarilor acordate prin programul „Prima Casa” a ajuns la 490 milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar pentru acest an mai sunt disponibile fonduri de 300 de milioane de euro in luna iunie 2013, „care se vor epuiza insa in trei luni, daca se va mentine ritmul actual de contractare”, spunea Saramet luna trecuta.

Astfel, de la lansarea programului, in 2009, si pana in iunie 2013, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat 94.000 de garantii, valoarea finantarilor ajungand la aproape 3,5 miliarde de euro.

Valoare medie a finantarii accesate pe toata perioada de derulare a programului este de circa 39.000 euro, iar 28% din valoarea garantiilor acordate a fost destinata achizitiei de imobile construite intre anii 2008 si 2013. Rata de default se mentine scazuta, la doar 0,1% din totalul creditelor acordate.

Cine poate accesa un credit prin Prima Casa

Pentru ca o persoana fizica sa poata beneficia de credit Prima Casa 4, trebuie sa nu detina in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia, nici o locuinta, indiferent de modul si momentul in care a fost dobandita, oris a detina maxim o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Program, in suprafata utila mai mica de 50 metri patrati.

Plafonul maxim in cadrul programului Prima Casa 4 este de 60.000 de euro pentru o locuinta veche, de 70.000 de euro pentru una a carei constructie nu a inceput sau de 75.000 de euro pentru asociatii care vor sa isi construiasca un imobil cu mai multe unitati.

Clientii trebuie sa dispuna de un avans de 5% din pretul de achizitie al locuintei (care acopera diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei rezultat din antecontractul de vanzare-cumparare sau din documentele specifice procedurilor de licitatie si finantarea garantata) ori din costul de construire (care acopera diferenta dintre valoarea din contractul de antrepriza si finantarea garantata).

Creditul este garantat partial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garantia emisa de FNGCIMM, in numele si in contul statului, avand valoare determinata, initial egala cu 50% din valoarea creditului acordat.

Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finantarii garantate – deci la jumatate din valoarea acordata a creditului. Andreea Radu, dailybusiness.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie