Noul credit Prima Casa acordat exclusiv in lei, va scoate din buzunarele romanilor o rata lunara mai mare cu 30%

 

Doua miliarde de lei va pune Guvernul la bataie pentru noua editie a programului Prima Casa, prin care contribuabilii sustin jumatate din riscul achizitiei unei locuinte, nou construita sau veche.

prima casaDaca pâna acum creditele puteau fi accesate atât în lei, cât si în euro, de acum înainte, doar finantarile în lei vor mai fi disponibile. Guvernul vrea sa elimine riscul valutar din ecuatie. Însa, cum dobânzile la lei sunt mai mari, în ciuda unor marje mai mici de câstig peste referintele de calcul, românii doritori de Prima Casa vor trebui sa scoata mai multi bani din buzunar în fiecare luna – cu peste 30% mai mult.

Spre exemplu, cea mai buna oferta pentru un credit în euro în cadrul actualei editii a Prima Casa vine cu o dobânda anuala efectiva (DAE) de 4,72% (Euribor 3M + 3,9%). Rata lunara la un credit de 57.000 de euro (cea mai mare suma disponibila pentru locuintele deja construite) este de 271 de euro (1.212 de lei, la un curs de 4,4 lei/euro). Suma totala de rambursat în 30 de ani este de 104.858 de euro, potrivit calculelor efectuate cu ajutorul comparatorului conso.ro.

Cea mai buna oferta pentru creditul în lei vine cu o DAE de 7,06% (Robor 3M + 2,5%). La un credit de 250.800 de lei (echivalentul a 57.000 de euro) rata lunara este de 1.562 de lei, cu 29% mai mare decât în cazul creditului în valuta. La sfârsitul celor 30 de ani de plata, debitorul ar trebui sa restituie, în total, 587.466 de lei.

Deja, doua banci din sistem dau exclusiv credite în lei: ING Bank si BCR. Dintre cele doua, BCR este înscrisa si în programul Prima Casa. Pentru un credit de tipul celui de mai sus, rata lunara la BCR este de 1.653-1.687 de lei, în functie de tipul clientului.

Pâna acum, programul Prima Casa a actionat ca o ancora pentru preturile din sectorul rezidential, dupa ce în primii ani ai crizei acestea au scazut substantial – creditele cu garantii de stat au fost singurele care au contat în portofoliul de finantari ipotecare acordate de banci populatiei. Avansul de minumum 5% si dobânzile ceva mai mici au fost atractive pentru cumparatori, însa este posibil ca acestia sa fi fost vaduviti de sansa de a face achizitii la preturi mai mici, în absenta garantiilor de stat.

Ramâne de vazut daca ratele mai mari cu creditul în lei vor trage în jos si preturile locuintelor în viitorul apropiat. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie