De ce trebuie sa tii cont cand calatoresti in UE?

 

Daca in aceasta vara va petreceti vacanta in alta tara din UE, iata cateva sfaturi utile pentru o calatorie fara griji. Datorita normelor UE privind trecerea frontierelor, asistenta medicala, animalele de companie, tarifele de roaming si drepturile pasagerilor, acum se poate calatori in Europa mai usor ca oricand. Sunt insa cateva lucruri de care trebuie sa tineti cont daca aveti de gand sa calatoriti in UE in aceasta vara.

ueLuati cu dumneavoastra cartea de identitate sau pasaportul. Chiar daca nu calatoriti decat in spatiul Schengen, este bine sa le aveti, in cazul in care vi se cere sa va dovediti identitatea.

Nu uitati cardul european de asigurari sociale de sanatate (CEASS). Pentru a-l obtine, contactati casa de asigurari de sanatate. In cazul in care va imbolnaviti pe durata sejurului in UE, SEE sau Elvetia, cardul va va facilita accesul la serviciile publice de asistenta medicala.

Este posibil ca serviciile care nu va costa nimic in tara dumneavoastra sa nu fie gratuite in alta tara. Descarcati gratuit aplicatia CEASS, care va poate ajuta sa contactati serviciile de asistenta in tara pe care o vizitati.

Aveti nevoie de un pasaport pentru animalele de companie. In cazul in care calatoriti cu pisici, caini sau dihori domestici, trebuie sa aveti dovada ca animalului dumneavoastra de companie i-a fost administrat vaccinul antirabic. Unele tari (Irlanda, Regatul Unit, Finlanda, Malta si Suedia) impun cerinte suplimentare. Va recomandam sa verificati normele aplicabile in tara de destinatie. Ele sunt valabile si in cazul in care transportati alte animale.

Contactati operatorul de telefonie mobila pentru a va informa in legatura cu tarifele pentru transferul de date in roaming, daca intentionati sa utilizati GSM-ul pentru a telefona, trimite e-mailuri sau naviga pe internet. Puteti stabili o anumita limita, insa, daca nu o faceti, vi se va aplica automat o limita de 50 de euro pe luna.

Puteti compara eurotarifele aplicate de operatori in toate cele 28 de tari ale UE, precum si tarifele aplicate pentru trimiterea unui SMS sau pentru utilizarea serviciilor de transfer de date.

Formati 112 in caz de urgenta. Apelati acest numar pentru a contacta serviciile de urgenta in orice tara din UE, de la orice telefon. Serviciul este gratuit. Operatorii vorbesc mai multe limbi, in functie de tara.

Informati-va in legatura cu drepturile pasagerilor. Indiferent daca va deplasati cu trenul, avionul, autobuzul sau vaporul in UE, aflati de ce drepturi beneficiati in caz de intarziere sau anulare ori daca sunteti o persoana cu mobilitate redusa. Puteti descarca gratuit o aplicatie mobila privind drepturile pasagerilor.

Pentru orice nelamuriri, contactati serviciul de informare al Comisiei, Europe Direct. Puteti formula intrebarile in toate limbile oficiale ale Uniunii Europene. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie