Ce obligatii au administratorii de fonduri de pensii private
In Monitorul Oficial 448 din 22 iulie 2013 a fost publicata Hotararea nr. 3/2013 a Autoritatii de Supraveghere Financiara pentru aprobarea Normei nr. 1/2013 privind organizarea activitatii de arhiva a administratorilor de fonduri de pensii private.
In cadrul Normei privind organizarea activitatii de arhiva a administratorilor de fonduri de pensii private se arata:
Avand in vedere prevederile art. 57 alin. (1) lit. k), ale art. 66 alin. (2) si ale art. 70 lit. h) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 15 alin. (1) lit. l) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul prevederilor art. 24 lit. o) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 313/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza prevederilor art. 2 alin. (1) lit. c), art. 3 alin. (1) lit. b), art. 5 lit. c) si art. 6 alin. (1) si (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 113/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara emite prezenta norma.
Prezenta norma reglementeaza organizarea activitatii de arhiva a administratorilor de fonduri de pensii private, in sensul stabilit de Legea Arhivelor Nationale nr. 16/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, si de Legea nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor in forma electronica.
Administratorii de fonduri de pensii private raspund de inregistrarea, evidenta, inventarierea, selectionarea, pastrarea si folosirea documentelor pe care le creeaza sau le detin, in conditiile stabilite de prevederile Legii nr. 16/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau ale Legii nr. 135/2007, precum si ale prezentei norme.
Termenii si expresiile utilizate in prezenta norma au semnificatia prevazuta la art. 2 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv la art. 2 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in legislatia specifica privind activitatea de arhiva.
Obligatiile administratorilor de fonduri de pensii private
Administratorii de fonduri de pensii private au obligatia de a desemna personalul insarcinat cu activitatea de arhiva si/sau de a infiinta compartimente de arhiva, in functie de complexitatea si de cantitatea documentelor pe care le creeaza sau le detin.
Desemnarea personalului insarcinat cu activitatea de arhiva, competenta acestuia si/sau structura compartimentului de arhiva se stabilesc de catre conducerea administratorului, in conformitate cu prevederile Legii nr. 16/1996, cu modificarile si completarile ulterioare.
Administratorii de fonduri de pensii private au obligatia sa organizeze depozitul de arhiva si sa obtina avizul din partea Arhivelor Nationale sau, dupa caz, al structurilor teritoriale competente ale acestora, in conformitate cu dispozitiile legale aplicabile.
Conducerea administratorului de fonduri de pensii private numeste o comisie de selectionare, care analizeaza anual sau ori de cate ori este nevoie fiecare unitate arhivistica, stabilindu-i valoarea practica sau istorica, in conformitate cu dispozitiile legale aplicabile.
Administratorii de fonduri de pensii private au obligatia de a intocmi Nomenclatorul arhivistic al societatii, care este aprobat de catre Arhivele Nationale sau de structurile teritoriale competente ale acestora, dupa caz.
Administratorii de fonduri de pensii private au obligatia de a asigura gruparea documentelor in unitati arhivistice, in conformitate cu problematica si cu termenele de pastrare stabilite in Nomenclatorul arhivistic.
Predarea documentelor grupate in unitati arhivistice catre personalul insarcinat cu activitatea de arhiva/compartimentul de arhiva se efectueaza pe baza de inventare si procese-verbale de predare-primire.
Administratorii de fonduri de pensii private au obligatia de a inregistra documentele intrate, iesite sau intocmite pentru uz intern in cadrul societatii.
Inregistrarea documentelor se face intr-un registru de intrare-iesire, cronologic, in ordinea primirii, fara ca numerele de inregistrare atribuite documentelor sa se repete.
Inregistrarea documentelor incepe de la data de 1 ianuarie si se incheie la data de 31 decembrie ale fiecarui an.
Administratorii de fonduri de pensii private au obligatia de a intocmi Registrul de evidenta a intrarilor-iesirilor unitatilor arhivistice pentru a asigura evidenta dosarelor depuse la arhiva, respectiv a documentelor scoase din arhiva.
In cazul in care un administrator de fonduri de pensii private intentioneaza sa scoata dosare din evidenta arhivei, in vederea selectionarii, transferului catre un alt administrator, transferului in alt depozit de arhiva sau ca urmare a distrugerii provocate de calamitati naturale ori de un eveniment exterior imprevizibil si de neinlaturat, operatiunea se efectueaza cu avizul Arhivelor Nationale sau, dupa caz, al structurilor teritoriale competente ale acestora si cu notificarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, denumita in continuare Autoritatea. Georgiana Matache, infolegal.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!