Venit mediu garantat – initiativa la nivel european

 

Cum ar fi sa primesti un venit mediu garantat, care sa iti asigure un trai decent, numai pentru ca existi, fara sa mai trebuiasca sa muncesti? O initiativa la nivel european vrea sa instituie „fericirea financiara” pe continent. E posibil?

euroUnconditional Basic Income (UBI) sau venitul mediu garantat. O suma de bani pe care sa o incaseze fiecare locuitor al unui stat UE. Asta prevede o propunere venita de la cetateni din 15 tari: Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania, Marea Britanie.

La aceasta inititiva a aderat si un grup de romani. Acestia au o pagina de Internet, cu explicatii pe tema. Un prim scop este ca pana la 14 ianuarie 2014 sa fie stranse 1 milion de semnaturi de adeziune, fapt ce „va obliga Comisia Europeana sa examineze initiativa cu mare atentie si sa transmita o propunere legislativa catre Parlamentul European”.

Ce solicita petitionarii? Un text de lege care sa stipuleze ca „fiecare persoana, indiferent de varsta, stramosi, loc de domiciliu sau de rezidenta, profesie etc va avea dreptul sa primeasca aceasta alocatie”.

Banii urmeaza sa fie acordati neconditionat. „Noi privim venitul de baza ca pe un drept al omului care nu trebuie sa depinda de nici o pre-conditie, sau obligatie de a avea salariu platit, de a fi integrat in serviciul public, sau de a se comporta potrivit cu rolurile traditionale de gen. Venitul de baza nu va fi conditionat de alte venituri, economii sau proprietati”, afirma initiatorii demersului.

Dar cat de mare trebuie sa fie suma la care fiecare european va avea dreptul fara sa miste un deget?

„Venitul net minim al fiecarui cetatean trebuie sa se afle peste nivelul de saracie potrivit standardelor UE, care corespunde cu 60% din asa-numitul venit echivalent median national. In special in tarile in care majoritatea oamenilor au un venit mic, deci unde venitul median national este scazut, trebuie sa se foloseasca un standard alternativ (ex. cosul cu cumparaturi) pentru a se determina suma venitului de baza, pentru a garanta o viata decenta, siguranta materiala si participare deplina a oamenilor la viata sociala”.

Ce venit asigura un nivel de trai decent este o problema de care, in Romania, se ocupa Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii. Dar nu atat cuantumul conteaza, cat posibilitatea ca acesta sa fie obtinut, ca initiativa sa fie pusa in practica.

Romania are un produs intern brut pe cap de locuitor de 5, 6 ori mai mic decat Italia sau Franta. Daca vom compara standardele de viata (puterile de cumparare), vom observa cam acelasi raport. Cu alte cuvinte, romanul traieste mai prost decat francezul pentru ca si economia Romaniei este mai slaba decat cea a Frantei.

Fiecare economie ofera atat cat poate. Si atunci, de unde vom lua bani ca sa dam romanului cat ii trebuie ca sa scape de grijile financiare, atat timp cat el nu produce acesti bani?

Si daca tot ne-am propus sa introducem fericirea financiara in Europa, de ce sa fim egoisti si sa nu extindem conceptul si la Africa? Dar de unde vom gasi bani si pentru Sudan sau Somalia, tari cu economii si mai slabe?

Dar hai sa presupunem ca vom reusi sa ajungem vreodata la situatia ideala in care fiecare va primi atati bani cat sa cheltuiasca pentru strictul necesar fara sa mai munceasca. In acel moment cine va mai accepta jobul de gunoier, de exemplu?  Valentin Gros, dailybusiness.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. nemes ileana spune:

    suer ideie dor atunci o sa aara vocati si talente cid se va elimina rija existetei omeni se vor descoperi e ei insiis

Adaugă părerea ta


 

Distribuie