Procurorul general al României s-a intalnit cu sefii parchetelor din tara. Vezi ce le-a cerut

 

Procurorul general al României, Tiberiu Nitu, s-a întâlnit vineri cu sefii parchetelor de pe lânga curtile de apel si tribunale. Întâlnirea  avut doua teme principale, ambele deosebit de importante si care apasa, de multi ani, asupra sistemului judiciar, fara a putea fi rezolvate.

tiberiu nituPrima se refera la faptul ca la unele parchete se lucreaza mult iar la altele putin, iar cea de a doua are în vedere faptul ca autoritatile nu reusesc sa recupereze, într-o masura satisfacatoare, prejudiciile si confiscarea bunurilor.

Într-un comunicat de presa remis redactiei de catre Ministerul Public se mentioneaza faptul ca temele aflate pe agenda întâlnirii au fost:  gradul de încarcare neunitar al diferitelor unitati de parchet si  insuficienta aplicare a dispozitiilor legale si instrumentelor existente în materia instituirii masurilor asiguratorii în vederea asigurarii recuperarii prejudiciului si confiscarii bunurilor.

Interesant de remarcat faptul ca Tiberiu Nitu a solicitat „procurorilor cu functii de conducere de la parchetele din teritoriu sa realizeze o evaluare si sa reanalizeze situatia fiecarei unitati din subordine (în functie de tipul de infractionalitate specific zonei), urmând ca acestia sa înainteze propuneri privind masuri concrete si imediate care ar putea reechilibra volumul de activitate. Acest demers urmareste selectarea celor mai bune propuneri pentru a fi sustinute si implementate la nivelul întregului Minister Public, dând astfel posibilitatea implicarii directe a conducatorilor unitatilor de parchet în exercitarea unui management participativ”.  De reamintit faptul ca, în cadrul audierilor de la CSM, Tiberiu Nitu a vorbit exact despre acest tip de management, a spus ca solutiie pentru rezolvarea problemelor vor fi gasite prin consultarea tuturor celor care detin functii de conducere.

Procurorul general al României a mai cerut  aplicarea principiului oportunitatii, astfel încât procurorii sa aiba posibilitatea de a-si concentra eforturile pentru instrumentarea dosarelor importante, cu finalitate judiciara.

În fine, Ministerul Public mai informeaza ca „dezbaterile pe marginea celui de-al 2-lea punct al videoconferintei s-au axat pe necesitatea intensificarii demersurilor de identificare a bunurilor persoanelor cercetate penal, în vederea indisponibilizarii acestora în scopul recuperarii prejudiciilor si luarii masurii confiscarii, inclusiv a confiscarii extinse, urmând a fi utilizate toate instrumentele interne si internationale existente”. jurnalul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie