Medierea conflictelor ce au ca obiect imobile ori succesiuni

 

Acordul de Mediere este intelegerea partilor ca rezultat al unui proces de mediere, ca solutie extinctiva la conflictul lor.

Solutia cea mai potrivita lor este cea care le satisface cele mai multe interese si nevoi in cazul si conflictul dat. Solutia agreata este transcrisa in Acordul de Mediere, acord semnat de parti. Acordul de mediere este un contract intre parti, producand efecte juridice (naste drepturi si obligatii pentru parti)  inca de la semnarea lui. Ca forta probanta este un inscris sub semnatura privata.

succesiunePentru a fi titlu executoriu, partile deseori recurg la procedura autentificarii notariale ori la procedura incuviintarii lui la instanta competenta, posibilitati oferite de Legea Medierii.

Autentificarea Acordului de Mediere ori Incuviintarea lui de catre instanta este obligatorie in cazurile in care in acest document se transmit drepturi de proprietate ori alte drepturi reale, ori Acordul priveste cauze ori partaje succesorale.

Astfel, art 58 alin. 4 din Legea Medierii dispune ca: In cazul in care conflictul mediat vizeaza transferul dreptului de proprietate privind bunurile imobile, precum si al altor drepturi reale, partaje si cauze succesorale, sub sanctiunea nulitatii absolute, acordul de mediere redactat de catre mediator va fi prezentat notarului public sau instantei de judecata pentru ca acestea, avand la baza acordul de mediere, sa verifice conditiile de fond si de forma prin procedurile prevazute de lege si sa emita un act autentic sau o hotarare judecatoreasca, dupa caz, cu respectarea procedurilor legale.

Citete articolul integral pe blog.mediatoru.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie