Impozite locale majorate pentru cei care si-au renovat casa
Persoanele care si-au ”renovat major” cladirile în care locuiesc vor plati impozite locale majorate.
Potrivit legii 238/2013, adoptate zilele trecute de catre Parlament, anul finalizarii unei cladiri ce a suferit lucrari de renovare majora, important pentru stabilirea valorii impozabile a acesteia, se actualizeaza, devenind cel în care a fost efectuata receptia la terminarea lucrarilor.
Prevederea nu va încuraja în niciun caz românii sa îsi consolideze cladirile si a fost initiata de Comisia Economica a Senatului condusa de senatorul liberal Lucian Iliescu. Acesta nu a raspuns ieri la telefon pentru a explica initiativa comisiei pe care o conduce.
Amendamentul Comisiei senatoriale a apare în legea de adoptare a OUG 63/2012, privind reabilitarea termica a locuintelor.
”În cazul cladirii la care au fost executate lucrari de renovare majora, din punct de vedere fiscal, anul terminarii se actualizeaza, astfel ca acesta se considera ca fiind cel în care a fost efectuata receptia la terminarea lucrarilor.
Renovarea majora reprezinta actiunea complexa care cuprinde obligatoriu lucrari de interventie la structura de rezistenta a cladirii, pentru asigurarea cerintei fundamentale de rezistenta mecanica si stabilitate, prin actiuni de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, precum si, dupa caz, alte lucrari de interventie pentru mentinerea, pe întreaga durata de exploatare a cladirii, a celorlalte cerinte fundamentale aplicabile constructiilor, conform legii, vizând, în principal, cresterea performantei energetice si a calitatii arhitectural-ambientale si functionale a cladirii.
Anul terminarii se actualizeaza în conditiile în care, la terminarea lucrarilor de renovare majora, valoarea cladirii creste cu cel putin 25% fata de valoarea acesteia la data începerii executarii lucrarilor”, prevede legea.
Ceea ce în UE se încurajeaza, în România se taxeaza
Prevederea nu este însa prea clara. Cât de ample trebuie sa fie lucrarile de interventie astfel încât acestea sa poata fi considerate o renovare majora? Cum se poate concluziona ca lucrarile de renovare au crescu cu cel putin un sfert valoarea de vânzare a cladirii?
Masura este neinspirata din mai multe puncte de vedere. Prevederea nu va încuraja în niciun caz renovarea substantiala si consolidarea seismica a cladirilor, în conditiile în care exista sute de imobile cu bulina rosie care se vor prabusi în mod sigur la urmatorul cutremur puternic. Ea nu ajuta în niciun fel la repararea caselor vechi cu aspect parasit si cu fatade distruse, dealtfel reusite arhitectonic, ee constituie majoritatea fondului imobiliar din zonele centrale ale multor orase.
Multe tari nu numai ca nu impoziteaza suplimentar astfel de lucrari de renovare, ci, dimpotriva le încurajeaza acordând facilitati fiscale, sub forma de deduceri. Italia acorda o deducere din impozitul datorat pe venit egala cu 36% din costurile renovarii si d pâna la 48.000 de euro.
Taxa pe reabilitare, reconfirmata
Legea 238 consfinteste si taxa pe reabilitarea termica introdusa în toamna anului trecut prin OUG 63/2012. Astfel, daca pâna la aparitia Ordonantei de Urgenta o primarie putea prelua la bugetul acesteia cota de 20% din valoarea lucrarilor de reabilitare termica ce revenea asociatiei de proprietari, acum primaria este obligata sa recupereze banii în cel mult zece ani, fie din fondul de reparatie al asociatiei de locatari, fie printr-o taxa de reabilitare al carei cuantum este stabilit de catre Consiliul Local sau General al Municipiului Bucuresti. Taxa se aplica si în cazul în care din fondurile de reparatii ale asocciatiei de locatari nu se poate acoperi cota ce revine acesteia pentru lucrari de reabilitare termica finantate partial din fonduri UE. In aceasta ultima situatie se asigura din fonduri UE si alocatii bugetare 60% din necesar, restul urmând sa fie dat de primarie împreuna cu asociatia de locatari. Contributia asociatiei în cazul utilizarii fondurilor UE nu poate fi mai mica de 10%, iar cea a primariilor mai mare de 30%. Doru Cireasa, romanialibera.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!