De la 1 august, neparticiparea la sedintele de informare asupra avantajelor medierii se sanctioneaza
De la 1 august, sedintele de informare asupra avantajelor medierii sunt obligatorii pentru procesele civile si unele actiuni penale. Petentii nu vor trebui sa treaca, însa, pe la un mediator, cum se stipula pâna acum, ci vor putea fi informati chiar de catre judecator, procuror sau avocat, potrivit unei modificari recente a Parlamentului. Si tot în forul legislativ se pregateste o noua schimbare: vor putea actiona ca mediatori si avocatii si notarii cu experienta de peste 5 ani, fara sa mai fie nevoie de alte formalitati.
De la 1 august 2013, actiunile civile în instanta si unele actiuni penale vor fi respinse de catre instanta daca partile nu vor trece printr-o sedinta obligatorie de informare asupra avantajelor mediereii. Impactul se va vedea dupa ce magistratii vor reveni din vacanta de vara.
Potrivit modificarilor Parlamentului la Legea de adoptare a OUG 4/2013, sedinta obligatorie de informare asupra avantajelor medierii nu se va face obligatoriu la mediator. Camera Deputatilor a aprobat o modificare potrivit careia „informarea asupra avantajelor medierii poate fi realizata de catre judecator, procuror, consilier juridic, avocat, notar, caz în care aceasta se atesta în scris”.
Pâna acum, doar mediatorul autorizat avea posibilitatea de a tine aceasta sedinta de informare asupra avantajelor medierii. Sedinta de informare este gratuita. Doar procedura de mediere este taxata de catre mediator.
Medierea este o forma alternativa de rezolvare pe cale amiabila a litigiilor între doua sau mai multe parti. Mediatorul ar trebui sa asculte argumentele partilor si sa propuna solutii astfel încât acestea sa ajunga la un numitor comun, fara a mai fi nevoie sa se ajunga în instanta (pentru toate capetele litigiului sau doar pentru o parte). Daca partile implicate cad la pace, atunci se încheie o întelegere si se plateste un onorariu mediatorului. Daca nu, acestea se pot adresa în continuare instantelor.
Tot în legea de adoptare a OUG 4/2013 se specifica faptul ca întelegerea semnata în fata notarului are titlu executoriu, astfel ca partile nu trebuie sa o mai împuterniceasca în instanta.
Alta schimbare în Parlament: notarii si avocatii sunt automat si mediatori
Un amendament al Comisiei juridice din Camera Deputatilor la proiectul de Lege privind aprobarea OUG 90/2012 pentru modificarea si completarea Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator prevede ca si avocatii si notarii sa poata actiona ca mediatori, fara ca acestia sa mai fie nevoiti sa urmeze cursurile de formare în aceasta profesie si sa dea un examen pentru atestare. Acestia trebuie sa aiba o experienta de cel putin 5 ani în profesie, calculata de la data promovarii examenului de definitivat. Amendamentul a fost deja votat în plenul Camerei la prima citire si va fi supus votului final, însa abia dupa ce Parlamentul va reveni din vacanta, dupa 31 august.
Amendamentul mai spune ca acestia „îsi desfasoara activitatea de mediere în cadrul formelor de exercitare a profesiilor, la sediul unde îsi exercita activitatea”.
Avocatii si notarii trebuie doar sa se înscrie în Tabloul mediatorilor pentru a actiona ca mediatori si nu vor putea reprezenta legal vreuna dintre partile aflate în mediere.
Pâna acum, puteau deveni mediator doar persoana care îndeplinea cumulativ urmatoarele conditii:
„a)are capacitate deplina de exercitiu;
b)are studii superioare;
c)are o vechime în munca de cel putin 3 ani;
d)este apta, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activitati;
e)se bucura de o buna reputatie si nu a fost condamnata definitiv pentru savârsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei;
f)a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, în conditiile legii, sau un program postuniversitar de nivel master în domeniu, acreditate conform legii si avizate de Consiliul de mediere;
g)a fost autorizata ca mediator”
Un curs de formare în mediere (cu taxa de examen aferenta) costa peste 3000 de lei.
Sedinta de informare a avantajelor medierii este obligatorie (si gratuita) materiile privind protectia consumatorilor, dreptul familiei, raspunderea profesionala, litigiile privind posesia si raporturile de vecinatate, litigiile de munca, si litigiile civile a caror valoare este de sub 50.000 lei (cu exceptia insolventelor). Procedura de informare nu poate depasi 15 zile, potrivit legii.
În materie penala, procedura de informare este obligatorie în cazul „infractiunilor pentru care retragerea plângerii prealabile sau împacarea partilor înlatura raspunderea penala, dupa formularea plângerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iar victima îsi exprima consimtamântul de a participa la sedinta de informare împreuna cu faptuitorul; daca victima refuza sa participe împreuna cu faptuitorul, sedinta de informare se desfasoara separat”.
Acest paragraf a atras o serie de reactii ostile din societatea civila, în conditiile în care victimele unui viol ar putea fi obligate sa treaca printr-o sedinta de mediere înainte sa depuna plângere.
Procedura medierii va fi obligatorie în ceea ce priveste informarea si în litigiile dintre clienti si banci bazate pe legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte.
Medierea ar trebui, teoretic, sa degreveze instantele de litigiile ce se pot rezolva pe cale amiabila, si partile ar trebui sa aiba costuri mai mici. Mihai Banita, economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!