Ce reguli se aplica pentru angajatori si salariati in privinta impozitarii diurnelor
Tratamentul fiscal al diurnei acordate angajatilor pe perioada delegarii sau detasarii a fost modificat de doua ori la in mia putin de sase luni. Pentru ca regulile s-au tot schimbat , AvocatNet.ro prezinta astazi modul de impozitare a diurnelor, asa cum a fost explicat de reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Brasov intr-o intalnire cu economistii din judet, care a avut loc vineri.
Potrivit Danielei Flesaru, seful serviciului de Metodologie si Asistenta Contribuabili a DGFP Brasov, incepand de la 1 iunie 2013, pentru diurna se aplica regula generala de deductibilitate, astfel incat angajatorii pot stabili ca diurna orice suma de bani, aceasta fiind deductibila integral la calculul profitului impozabil.
„De la 1 iunie, cheltuielile sunt libere – pot sa deduc cat vreau eu, cu conditia sa pot demonstra ca cheltuielile au fost realizate in scopul desfasurarii activitatii economice”, a declarat reprezentantul DGFP in cadrul intalnirii cu membrii CECCAR Brasov, care a avut loc in 26 iunie 2013.
Din punctul de vedere al salariatului, regulile au ramas nechimbate, astfel ca indemnizatia primita de angajati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara sau in strainatate, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice se supune impozitului pe salariu si se include in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii, numai pentru limita care depaseste acest plafon.
Aceasta prevedere se aplica indiferent de categoria in care se inscrie contribuabilul platitor al indemnizatiei de delegare sau detasare, fie ca acesta este platitor de impozit pe profit, platitor de impozit pe veniturile microintreintreprinderilor, PFA, intreprindere individuala sau ONG.
Asadar, sumele acordate in limita a de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice:
- nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile
- nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii
Citeste articolul integral pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!