CE doreste aplicarea corecta a regulilor de unbundling: Fondul Proprietatea nu va mai avea drept de vot la Transelectrica si Transgaz

 

Comisia Europeana considera ca, pentru corecta aplicare a regulilor de unbundling (separarea activitatilor) la companiile din energie, Fondul Proprietatea (FP) nu va mai putea sa-si exercite dreptul de vot la Transelectrica si Transgaz, sustin surse apropiate situatiei. FP îsi va putea pastra, însa, actiunile la cele doua companii si va încasa în continuare dividendele.

Fondul proprietateaRespectarea, de catre tara noastra, a regulilor de unbundling a constituit, la finele saptamânii trecute, un subiect fierbinte al discutiilor dintre autoritatile noastre si reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale. Potrivit surselor noastre, Comisia a apreciat ca regulile privind separarea activitatilor din energie pot fi duse cu succes la capat, în contextul în care Transelectrica si Transgaz au implementat procesul de numire a managerilor profesionisti.

FP poate sa-si exercite în continuare, linistit, votul în Adunarile Generale ale Actionarilor societatilor de producere, distributie si furnizare a energiei si gazelor aflate sub autoritatea Departamentului de Energie, nu însa si la Traselectrica si Transgaz.

Europa a adoptat, în domeniul energetic, principiul unbundlingului, care înseamna separarea activitatilor de productie, transport, dis­tributie si furnizare în entitati dis­tincte. Astfel, gigantii energetici integrati si-au separat, prin înfiintarea de societati, toate aceste activitati. Dar Comisia Europeana a mers mai departe si impune tarilor membre UE ca proprietarii societatilor de transport energie si gaze sa fie diferiti de cei ai societatilor care se ocupa cu productia, furnizarea si distributia. Asa au început multi giganti energetici europeni sa-si înstraineze din active.

În cazul particular al României, statul a implementat principiul separarii activitatilor din energie, dar a privatizat doar distributia si furnizarea electricitatii si gazelor. Astfel, statul a ramas proprietar pe productie si transport si s-a angajat, în urma acordului cu institutiile financiare internationale, sa duca pâna la capat implementarea principiului separarii activitatilor. Solutia aleasa a fost transferul Transelectrica si Transgaz de la Departamentul de Energie la Ministerul Finantelor.

Sursele noastre mai spun ca reprezentantii CE au recomandat autoritatilor sa nu transfere dispeceratele de la Transelectrica si Transgaz la Departamentul de Energie pentru ca operatiunea este riscanta pentru siguranta sistemului energetic. CE considera ca dispeceratele îsi pot face treaba de sub coordonarea Ministerului de Finante, nefiind înregistrate disfunctionalitati în ultimele luni. A.T. bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie