„Alba – Neagra” la Oltchim

 

Soarele rasarise pe strada Oltchim, dupa ce administratorii judiciari ai combinatului vâlcean si Ministerul Economiei au convins Piraeus Bank si Banca Transilvania sa le acorde mult râvnita finantare pentru majorarea productiei. Cu Piraeus Bank, negocierile chiar au ajuns în etapa finala a verificarii garantiilor oferite pentru linia de credit de 6 milioane de euro, reprezentanti ai bancii având în plan sa faca o vizita la Râmnicu Vâlcea pâna la finalul lunii.

Oltchim logoÎnsa, administratorul special al Oltchim, Bogdan Stanescu, si directorul general interimar, Mihail Talpasanu, au anuntat, vineri dimineata, pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), ca 715 angajati vor intra în somaj tehnic pe fondul reducerii temporare a activitatii, ca urmare a lipsei de materii prime, capitalului de lucru si functionarii la capacitate redusa a unor instalatii. Si asa peste Oltchim a venit, iar, furtuna.

Vineri dupa-masa, administratorii judiciari (Rominsolv si BDO) au transmis BVB un comunicat, care sa-l clarifice pe cel semnat de Bogdan Stanescu. De fapt, acest comunicat îl contrazice complet pe primul. Administratorii judiciari arata ca, în august, Oltchim nu numai ca nu se închide, ci îsi majoreaza productia la 23,07% si îsi diminueaza pierderile din activitatea curenta la 800.000 de euro.

Administratorii judiciari sustin ca poarta în continuare negocieri pentru obtinerea finantarii, asa cum discuta permanent cu partenerii comerciali pentru obtinerea unor conditii de plata mai avantajoase.

Prin combinat circula mai multe scenarii privind aceasta situatie neobisnuita ce pare un „joc de-a alba neagra” cu finantarea. Unii zic ca administratorul special Bogdan Stanescu s-ar fi sucit, dupa ce ar fi petrecut mai mult timp în compania lui Constantin Roibu (fostul conducator al Oltchim), iar altii spun ca domnia sa n-ar fi înteles nimic din planul de trimitere în somaj tehnic a 715 angajati

Sunt si unii mai speriati, care cred ca, fix când îi mergea mai bine, combinatului i se pun piedici, ca sa nu obtina finantare si sa fie vândut pe nimic, chiar acum când trebuie sa fie vizitat de rusi si chinezi.

Peste toate aceste povesti, administratorii judiciari si Ministerul Economiei au ramas ferm pe pozitie, linistind furnizorii si finantatorii ca nici vorba de închidere, somajul tehnic fiind firesc pentru sectiile care n-au mai functionat de mai bine de un an (monomer, PVC, Electroliza cu mercur si oxo-alcooli). Lui Bogdan Stanescu i se asteapta demisia la minister, iar investitorii si partenerii comerciali s-au mai linistit, dupa cum ne-au spus surse apropiate situatiei.

Cei 715 angajati ai Oltchim vor fi trimisi în somaj tehnic prin rotatie, cu o medie de 5 zile pentru fiecare persoana. Convertiti în numar de salariati care vor sta toata perioada în somaj tehnic (29 iulie – 8 septembrie 2013), rezulta 291 de angajati dintr-un total de 2.101 de pe platforma Râmnicu Vâlcea. Angajatii diviziei petrochimice Bradu vor trece la un program de lucru de 4 zile pe saptamâna, somajul tehnic fiind necesar pentru ca divizia nu a functionat o zi din 2010 pâna în prezent. A.T. bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie