Companiile cu cifra de afaceri zero s-au inmultit

 

În 2012, datele furnizate ZF de catre Registrul Comertului arata ca în jur de 631.000 de companii au depus bilantul pentru anul financiar, 30% dintre acestea având o cifra de afaceri zero.

Om cu grafic crescator„Analiza ponderii firmelor care au depus situatii financiare cu cifra de afaceri zero în totalul firmelor care au depus situatii financiare releva o crestere relativ importanta: de la 22-24% în perioada 2005-2009 la 28-30% în perioada 2010-2012“, a spus Alexandru Tabacu, tax partner în cadrul casei de avocatura Voicu & Filipescu.

Astfel, anul trecut peste 185.000 de companii figurau în statisticile Registrului Comertului cu cifra de afaceri zero, al doilea cel mai ridicat nivel de dupa 2005.

„Putem spune ca firmele fara activitate care înainte nici macar nu depuneau raportari contabile au început sa o faca sau putem sa dam vina (pe buna dreptate) pe criza economica în urma careia din ce în ce mai multi au tras obloanele“, a spus Gabriel Sincu, director executiv în departamentul de asistenta fiscala al companiei de audit si consultanta EY.

Sincu explica faptul ca exista o serie de firme „fara activitate pe care proprietarii lor se încapatâneaza sa le pastreze active. Ca fac asta în speranta de a le re-activa atunci când se va ivi o oportunitate de afaceri sau o fac pentru ca în spatele lor se ascunde o activitate evazionista, nu putem sa tragem o concluzie. Singurul lucru cert este însa ca mult trâmbitata reglementare privind impozitul minim, care îsi propunea (printre altele) sa faca ordine în rândul firmelor fara activitate, se pare ca nu si-a atins scopul“. Dana Alina Ciriperu, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie