Bancile vor acorda agricultorilor, in contul adeverintelor APIA, credite in lei la dobanda medie pe piata interbancara plus cel mult 4,5%
Bancile vor acorda agricultorilor, în contul adeverintelor APIA, credite cu o dobânda maxima ROBOR (rata medie a dobânzilor în lei pe piata interbancara) la 6 luni + 4% pentru Fondul European de Garantare Agricola, respectiv maxim ROBOR + 4,5% pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.
Plafoanele sunt prevazute într-un ordin al ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care stabileste si comisionul încasat de banca, de sub 1%.
Nivelurile dobânzilor si comisionului vor fi valabile pentru creditele acordate atât beneficiarilor platilor directe cât si pentru beneficiarii axelor I, III si IV din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
APIA va încheia conventii cu bancile interesate si le impune acestora câteva conditii, pe lânga cele privind dobânzile.
Astfel, institutiile de credit trebuie sa detina sucursale sau agentii în cel putin 30% din judete si sa fi finantat în perioada 2008-2012 anumite activitati din Programul National de Dezvoltare Rurala (Calitatea vietii în zonele rurale si diversificarea economiei rurale si axei, respectiv axa IV Leader).
Totusi, APIA poate încheia conventii si cu bancile care nu îndeplinesc cerinta privind reteaua teritoriala, dar vin cu oferte de creditare sub nivelul general impus si accepta ca acestea sa fie
înscrise în conventie.
APIA va încheia acte aditionale la toate conventiile aflate în derulare, introducând prevederile noului ordin.
Ministerul Agriculturii arata, într-un comunicat, ca noile prevederi vor încuraja fermierii si beneficiarii PNDR sa solicite credite bancare care sa conduca astfel la cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene. Pentru dezvoltarea rurala, rata a ajuns la aproape 60%, dintr-un total de 8,12 miliarde euro, potrivit ministerului.
Institutia arata, de asemenea, ca noul cadru legislativ a fost adoptat dupa consultari cu bancile care au durat aproape un an.
Agricultura beneficiaza de plati europene si subventii nationale de peste trei miliarde euro anual, dar absorbtia fondurilor pentru dezvoltare rurala se confrunta cu accesul dificil la credite, în special din cauza nivelurilor dobânzilor cerute de banci. Emil Popescu, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!