Medierea conflictelor in relatiile internationale

 

În Dictionarul Explicativ Român verbul „a media ” este definit prin „a mijloci o întelegere între doua sau mai multe parti adverse, a face demersuri oficiale pentru a preveni sau pentru a pune capat ostilitatilor dintre doua sau mai multe state; a face un act de mediatie.”

mediereMedierea este una dintre principalele moduri de solutionare a litigiilor pe cale amiabila, alaturi de arbitraj si negociere. Unii autori considera si concilierea ca fiind o alternativa de solutionare a conflictelor, altii sunt de parere ca aceasta este tot o forma a medierii. Scopul urmarit prin utilizarea medierii, este acela de a facilita colaborarea între partile aflate într-un conflict, prin intermediul mediatorului, care are rolul de a ajuta partile sa gaseasca o solutie agreata reciproc. Mediatorul nu are putere de decizie si nu poate impune o anumita solutie. La baza institutiei medierii stau ca si principii fundamentale neutralitatea, impartialitatea si confidentialitatea.

În ceea ce priveste conflictele de pe scena internationala, medierea este considerata una dintre cele mai bune modalitati de solutionare a litigiilor pe cale pasnica tocmai pentru faptul ca, prin mediere, sunt evitate inflamarea conflictului  si solutionarea acestuia prin violenta.

Medierea ofera avantajele unei conversatii eficiente, structurate, prin care partile afla mai multe informatii una despre cealalta si despre diferendele dintre ele. Prin mediere, participantii au control asupra procesului de gestionare a conflictului si rezultatul medierii este favorabil tuturor participantilor la procesul de mediere. În cazul neîntelegerilor, partile pot abandona oricând procedura si, chiar în cazul nesolutionarii diferendelor, aceasta poate fi reluata oricând, fara a avea consecinte negative pentru niciuna dintre parti.

Medierea este folosita cel mai des atunci când conflictele au ajuns într-un punct mort sau când acestea dureaza de mult timp, iar partile nu mai sunt dispuse sa suporte alte cheltuieli. De asemenea, în relatiile internationale, medierea este preferata în situatii legate de etnie, religie, interese economice, independenta, etc.

Citeste articolul integral pe alinagorghiu.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie