Din 8 august, Codul Rutier se modifica. Vezi noile prevederi

 

Începând din 8 august 2013, vor intra în vigoare noile prevederi legislative ale Codului Rutier. Noile reguli se refera la interdictii si obligatii atât pentru biciclisti, cât si pentru conducatorii de mopede, precum si la schimbari privind examenul pentru permisul auto, unde proba teoretica va fi valabila timp de un an de la absolvire.

codul rutier„Într-adevar, Hotarârea Guvernului nr. 480/2013 de modificare a Legislatiei Rutiere a fost publicata zilele trecute în Monitorul Oficial si va intra în vigoare în 15 zile de la data publicarii“, au explicat specialisti de la Înmatriculari Permise.

Modificari pentru categoriile AM, A1, A2 si A

O prima modificare: interzicerea transportului persoanelor în stare de ebrietate pe autovehicule din categoriile AM, A1, A2 si A (mopede si motociclete de orice fel). Aceeasi interdictie o au si transportatorii de marfuri, în cazul pasagerilor din cabina.

„Totodata, potrivit noilor prevederi, conducatorii de mopede vor avea obligatia sa circule pe un singur rând pe banda. De asemenea, mopedele si motocicletele de mici dimensiuni nu au voie sa foloseasca trecerile destinate pietonilor“, au explicat pentru adevarul.ro specialisti de la Rutiera.

Schimbari si pentru biciclisti

Biciclistii vor avea si ei de respectat câteva reguli noi de circulatie.

Mai exact, odata ce vor intra în vigoare noile reglementari rutiere, ei vor fi obligati sa mearga într-un singur rând pe banda de circulatie, nu au voie sa foloseasca trecerile de pietoni si nu au voie sa învete mersul pe bicicleta pe drumuri intens circulate.

Mai mult, biciclistii sunt obligati sa aiba asupra lor un act de identitate.

Iata ce spune legea:„(2) Pe timpul circulatiei pe drumurile publice, conducatorii de biciclete sunt obligati sa aiba asupra lor actul de identitate.”

Important! – Toti posesorii de vehicule au interzis de acum înainte sa mai circule pe acostamentul drumului – asa numita banda de urgenta. Exceptie fac biciclistii,care pot folosi acostamentul daca nu dispun de piste special amenajate si nu pun în pericol circulatia.

„(1) Vehiculele trebuie conduse numai pe drumurile, partile carosabile, benzile sau pistele stabilite pentru categoria din care fac parte. În cazul în care pe drumurile publice nu sunt amenajate benzi sau piste speciale pentru biciclete si celelalte vehicule fara motor, acestea pot fi conduse si pe acostament in sensul de mers, daca circulatia se poate face fara pericol

(2) Vehiculele din categoria AM, A1, A2 si A, atunci când circula pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rand“.

Conditii pentru candidatul aspirant la obtinerea permisului

Noile modificarile statueaza si conditiile pe care trebuie sa le îndeplineasca persoana care vrea sa obtina permisul de conducere. Printre cerinte se numara si faptul ca aceasta trebuie sa faca dovada ca este apta din punct de vedere medical pentru a obtine carnetul auto.

„Art. 33. – Persoana care solicita examinarea în vederea obtinerii permisului de conducere, denumita în continuare candidat, trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:

a) sa aiba vârsta minima prevazuta de art. 20 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) sa fie apta din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculelor din categoria pentru care solicita examinarea;

c) sa nu se gaseasca sub incidenta prevederilor art. 24 alin. (6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia situatiilor cand face dovada ca indeplineste conditiile prevazute de art. 116 din acelasi act normativ“.

Proba teoretica, valabila un an de la absolvire

La Regulamentul de aplicare a Codului Rutier apare o modificare extrem de importanta pentru candidatii la obtinerea permisului de conducere. Astfel, dispozitiile ce vor intra în vigoare prevad ca scoala de soferi pentru sustinerea examenului de permisului de conducere sa fie valabia un an de la data absolvirii.

„Art. 36. – Cursul de pregatire teoretica si practica în vederea sustinerii examenului pentru obtinerea permisului de conducere este valabil un an de la data absolvirii“.

Atributiile politistului rutier la verificarea actelor soferului oprit

Politistul rutier are obligatia, ca la oprirea în trafic a unui conducator auto, sa urmareasca daca exista concordanta între datele înscrise în buletin si cele din permisul auto.

„În cazul în care constata neconcordante referitoare la nume, prenume, precum si in cazul în care termenul de valabilitate a expirat, politistul rutier este obligat sa retina permisul de conducere si sa elibereze dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulatie de 15 zile“, au explicat oficiali din cadrul Politiei Rutiere.

De precizat! – În cazul candidatilor care pâna la data intrarii în vigoare a prezentei hotarâri au fost declarati „admis” la proba teoretica si nu au finalizat examenul pentru obtinerea permisului de conducere, acestia vor sustine proba practica în conformitate cu reglementarile în vigoare la data promovarii probei teoretice.

„Pâna la data de 19 ianuarie 2014, pregatirea teoretica si practica prin cursuri organizate de unitati se considera realizata în situatia candidatilor la examenul pentru obtinerea permisului de conducere din categoria AM, care fac dovada ca au absolvit cursul de legislatie rutiera în cadrul unei unitaîi autorizate de pregatire a conducatorilor de autovehicule, anterior datei de 19 ianuarie 2013“, se precizeaza în Legislatia Rutiera. Mara Raducanu, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie